Spansk politi jakter på «De evige løver»

Spansk politi heller nå til at ei gruppe kalt «De evige løver» står bak Madrid-massakren. Båndene til attentatene i Casablanca i mai i fjor er enda sterkere enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pierre Robert, alias Abu Abderrahmane, franskmannen som er dømt på livstid for attentatene i Casablanca i Marokko for snart et år siden, har gitt spansk politi navnene på 16 marokkanere, bosatt i Spania. Han sier at disse deltok i attentatene i Casablanca og at de tilhører «De evige løver», ei gruppe som er knyttet til organisasjonen Jihad-salafistene, skriver avisa Le Monde. Robert antas å være hjernen bak attentatene, der 45 mennesker omkom.

Hellige krigere

Hovedmistenkte Jamal Zougam skal tilhøre en annen marokkansk gruppe, knyttet til al-Qaida og bestående av tidligere afghanske hellige krigere. Disse skal også ha deltatt i attentatene i Casablanca, som i hovedsak var rettet mot spanske og jødiske mål.

Det viser seg at forbindelsene mellom attentatene i Casablanca og massakren i Madrid 11. mars er enda tettere enn man først antok.

Da politiet ransaket Zougams hjem i 2001, fant de blant annet en videokassett der en annen hovedmann bak Casablanca-attentatet, Abdelaziz Benyaich, deltok. Benyaich skal ha rekruttert Zougam.

Sier de sov

Abu Dahdah, antatt al-Qaida-leder i Spania til han ble arrestert i 2003, er også med på kassetten funnet hos Zougam. Torsdag ble Abu Dahdah etter eget ønske avhørt av antiterrordommer Baltasar Garzsn. Han kjente igjen Zougam på et bilde.Zougam og to andre arresterte, Mohammed Bakali og Mohammed Chaoui, sier de sov da attentatene ble begått. Zougam gråt da han ble framstilt for dommeren. Siktelsen går foreløpig ut på 190 drap og 1400 drapsforsøk.

Spansk politi har lenge overvåket såkalte sovende terrorceller, og varslet Frankrike i 1995.

TETTE FORBINDELSER: Forbindelsene mellom attentatene i Casablanca og massakren i Madrid (bildet) er tett. Spansk politi fant materiale i Zougams leilighet som knytter han til hovedmennene bak aksjonen i Casablanca.