Spansk politi på nazijakt hos norsk pensjonist

- De tar feil, sier Fredrik Jensen (86) til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spansk politi har i lang tid vært på jakt etter den østerriske stornazisten Aribert Heim, også kjent som «Doktor Død» på grunn sine sadistiske metoder brukt under eksperimenter i Mathausen.

I oktober kunne den spanske avisen El Mundo avsløre at Heim hadde tilbrakt de siste 20 årene i Spania.

Med søkelyset rettet mot Spanias solkyst og en bolig i det luksuriøse Royal Nordic Club, fant spanske politietterforskere i stedet den norske frontkjemperen Fredrik Jensen (86), skriver El Mundo.

I går stilte avisen det uunngåelige spørsmålet: «Kan nazisten Jensen avsløre hvor Dr.Død skjuler seg?»

- Dette har jeg aldri hørt om. De tar feil. Jeg har aldri diskutert min krigsinnsats med spansk politi eller andre her nede i løpet av de 34 årene jeg har bodd her, sier Jensen til Dagbladet.no.

Norges høyest dekorerte frontkjemper med Det tyske gullkors, benekter at han har hatt noe med spansk politi å gjøre - langt mindre den beryktede nazilegen Aribert Heim.

- Hvem er det? Det navnet har jeg aldri hørt før, sier 86-åringen, og stiller seg uforstående til det som er skrevet i spanske og britiske aviser de siste dagene.

Ifølge nazijegere ved Wiesenthal-senteret i Jerusalem har Jensen selv gjort seg skyldig i krigsforbrytelser og bør stilles for retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ANGRER IKKE: Fredrik Jensen var med i Waffen SS under andre verdenskrig. Foto: Carin Osvaldsson/www.sydkusten.es
ANGRER IKKE: Fredrik Jensen var med i Waffen SS under andre verdenskrig. Foto: Carin Osvaldsson/www.sydkusten.es Vis mer

- Jeg har aldri angret

Jensen er bosatt i Marbella sammen med sin svenske kone han har vært gift med i 56 år.

Som 19-åring ble han medlem av Vidkun Quislings Nasjonal Samling i 1940. Han tjenestegjorde i ulike Waffen-SS-enheter, først i SS-regiment \'Der Führer\' i SS-divisjon \'Das Reich\', deretter i \'Germania\' i \'Wiking\'-divisjonen hvor han også ble kompanisjef mot slutten av krigen med løytnantgrad som SS-Obersturmführer ved sørfronten.

Jensen ble arrestert på et sykehus i Wien. Deretter satt han i amerikansk fangenskap i Dachau.

Under landsvikoppgjøret ble han dømt til tre måneders fengsel og tap av statsborgerlige rettigheter i ti år. Etter å ha sonet straffen slo han seg ned i Sverige som forretningsmann og gjorde stor suksess innen kontormaskiner.

Jensen ble registrert som krigsforbryter i Interpols arkiver, og arrestert og deportert fra USA under en forretningsreise i 1994.

62 år etter krigens slutt angrer ikke Jensen på noe.

- Jeg har aldri lagt skjul på at jeg var frontkjemper. Og jeg har aldri angret. Jeg vokste opp i et hjem med folk som var antikommunister, og jeg likte Quislings program. Det gjorde også min far. Quisling hadde ett av de beste og fineste programmene, sier Jensen.

Spansk politi på nazijakt hos norsk pensjonist

Skal ha vært i kontakt med nynazister

Ifølge Wiesenthal-senteret i Jerusalem har Jensen fortsatt sterke nazisympatier.

I etterkrigstiden skal Jensen hatt nære bånd til nynazistiske bevegelser og høyreekstreme personer i hele Europa, med hovedvekt på Spania.

- Han er fortsatt nazist og han har vært i kontakt med nynazister, sier nazijeger Efraim Zuroff ved Wiesenthal-senteret til Dagbladet.no. Zuroff mener også at Jensen har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Jensen tilbakeviser alle påstandene, og ber folk le av dem om de kan.

- Le om du kan, så kan jeg også le. De eneste jeg har vært i kontakt med er kameratene jeg slåss i felten med. Vennskap som er sluttet ute i felt og krig, er ikke vennskap jeg kan avslutte.

Jensen klarer fremdeles ikke slå seg til ro med den historiske versjonen som er gitt av hva de norske frontkjemperne gjorde under krigen.

- Alt snakket om at vi myrdet kvinner og barn og sivile - det er bare drittprat. Jeg var i frontlinjen, jeg var alltid i første rekke, og som kompanisjef...hadde noen av mine soldater gått løs på sivile, ville jeg selv brakt dem inn for en krigsdomstol, sier Jensen.

- Regner du deg fortsatt som nazist?

- Nei, det er jeg ferdig med.

Fortsetter jakten

Imens fortsetter jakten på nazilegen Aribert Heim.

Tysk politi og Wiesenthal-senteret trodde at Heim hadde rømt til Chile og bodde hos datteren Waltraud Bosser. Men da etterforskerne reiste til Chile tidligere i år, fant de ut at datteren hadde flyttet, muligens til Argentina.

Heim mistenkes for å stå bak 500 dødsfall, mange av dem var spanske republikanere i den østerriske konsentrasjonsleiren. I likhet med doktor Josef Mengele, også kalt Dødsengelen fra Auschwitz, utsatte Heim fangene for såkalte medisinske eksperimenter.

HØYEST DEKORERT: Fredrik Jensen var den høyest dekorerte norske frontkjemperen og den eneste som fikk Det tyske gullkors.