Spansk reder stiller garanti - vil vekk fra Tromsø

Skarpe konfrontasjoner mellom Norge og Spania - reder blar opp millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet. no): Rederen til den arresterte spanske tråleren «Monte Meixueiro» har én tanke i hodet: Å stille garanti for millionene som Norge krever, og komme seg kjappest mulig vekk fra Tromsø.


I dag onsdag kommer politimester Truls Fyhn ved Troms politidistrikt med regningen for tjuvfiske av fredet blåkveite utenfor Svalbard.

- Det finnes ikke noe annet alternativ enn å betale det politiet i Tromsø forlanger. Dette er den spanske rederen innforstått med, selv om han er uenig i at norsk politi har rett til å straffe. Han vil bort herfra raskest mulig, sier advokat Kenneth Mikkelsen, som fra Tromsø representerer rederiet i den spanske fiskerhovedstaden Vigo, til Dagbladet.no.

Tømt for fangst

Politimester Truls Fyhn sier han ikke har fått noen politiske føringer i håndteringen av saken, selv om Norge den ene siden og Spania og EU på den andre har hatt en av de skarpeste konfrontrasjonene noen gang om håndhevingen av fiskeriene i Svalbardsonen.

- Så snart vi har fått veid opp all fangsten kommer vi med et forelegg, pluss verdien av fangsten. Vi hadde planlagt å beslaglegge fangsten, men etter norsk straffeprosesslov kan vi bare selge fersk, beslaglagt fisk - ikke frossen. Det er støtende at vi er tvunget til å sende den ulovlige fangsten videre med tråleren, men vi kan beregne halvannen ganger verdien, sier Fyhn til Dagbladet.no.

«Monte Meixueiro» er tømt for frossen blåkveite og annen fangst. Nå skal alt veies på et fryselager i Tromsø før det lastes tilbake.

Politimesteren har merket seg det krystallklare svaret fra fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) etter at hun i går fikk besøk  av Spanias ambassadør i Norge, Fernando Alvargonzales.


Det er ikke på tale å utlevere den spanske tråleren uten at norsk politi har kommet med sine reaksjoner.

Firer ikke

Spania og EU erkjenner at Norge har rett til å kontrollere alt fiske i Svalbardsonen, men ikke arrestere eller straffe fartøyer fra andre land. Det må landene selv gjøre, hevder EU for døve norske ører.

EU-kommisjonens talskvinne for fiske og maritime saker, Mireille Thim, sa i Brussel i går at hele EU støtter Spania i dette prinsipielle synet.

Samme budskap fikk utenriksminister Jonas Gahr Støre i Brussel av Spanias fiskeriminister.

- Dette er ikke noe nytt spansk synspunkt. Bildene fra Svalbardsonen av den ulovlige fiskede blåkveite som blir spylt over bord, forteller at vi bør stramme inn på tiltakene, ikke slakke av, sier utenriksministeren til TV2 Nyhetene.

I går startet den andre av de to arresterte spanske trålerne - «Garoya Segundo» - etappen fra Longyearbyen til Tromsø under eskorte av norsk kystvakt.

Skipet er ventet til Tromsø fredag, og i følge Kystvaktens pressetalsmann John Espen Lien er det mistanke om at denne tråleren har fisket flere hundre tonn blåkveite de siste årene utover den lovlige forsøksfangsten.

BETALER Det spanske rederiet betaler for å få "Monte Meixueiro" ut fra Tromsø, bekrefter rederiets advokat Kenneth Mikkelsen.
VEIER Politiet i TRomsø losser og veier den ulovlige blåkveitefangsten fra "Monte Meixueikro".