Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spansk Schengen-ultimatum overfor Norge

BRUSSEL (NTB): Spania har i 12. time stukket kjepper i hjulene for de nye Schengen-forhandlingene mellom EU og Norge/Island. Et ultimatum som gjelder ID-kort fra Gibraltar, kan i ytterste fall hindre norsk og islandsk Schengen-deltakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-landenes faste ambassadører i Brussel skulle i dag godkjenne mandatet for forhandlinger med Norge og Island, da det spanske ultimatumet ble framsatt til alles store overraskelse.

Etter at en arbeidsgruppe med representanter for alle EUs 15 land ryddet de siste interne problemer av veien for vel en uke siden, var det ventet at ambassadørene raskt skulle klubbe saken gjennom.

Norge og Island er etter det spanske kravet ufrivillig blitt trukket inn i den årelange konflikten mellom Spania og Storbritannia om herredømmet over klippekolonien Gibraltar.

ID-kort som pass

Spania forlanger kort og godt at de to utenfor-landene skal stanse gjeldende praksis med å godkjenne ID-kort fra Gibraltar som pass ved innreise. Disse ID-kortene blir utstedt av britiske myndigheter.

Norges EU-ambassadør Einar Bull har ingen betenkeligheter med å betegne kravet som et ultimatum, og han orienterte Utenriksdepartementet umiddelbart om den nye, og potensielt dramatiske, vendingen Schengen-saken hadde tatt.

Det er nå opp til regjeringene i Oslo og Reykjavik å løse de nye flokene. Det er ventet at det straks blir tatt kontakt med spanske myndigheter, men mulighetene for kompromiss synes uklare. Enten godtar man ID-kort som pass, eller så gjør man det ikke.

Norge håper at saken kan løses innen det neste ambassadørmøtet onsdag til uken, hvis ikke blir man nødt til å utsette starten på forhandlingene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!