Spansk sosialist-regjering sto bak dødsskvadroner

PARIS (Dagbladet): Spansk høyesterett kommer i neste uke til å dømme tidligere innenriksminister José Luis Barrionuevo og tidligere statssekretær Rafael Vera til 13 års fengsel. Sammen med ti andre dømmes de to sosialistene for å stå bak dødsskvadronen GAL. Skvadronen var rettet mot baskere mistenkt for å tilhøre ETA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GAL-saken har sjokkert det spanske folket og gitt Felipe Gonzalez' sosialistparti en kraftig ripe i lakken. Spanias ledende avis El Paos avslørte i går at ledende medlemmer av sosialistregjeringen på 1980-tallet vil bli dømt for sin rolle i antiterror-frigjøringsgruppa GAL.

Det betyr at høyesterett har funnet det bevist at GALs dødsskvadroner var regelrett statsterrorisme i sosialistregjeringens såkalte «skitne krig» mot den baskiske separatistbevegelsen ETA.

GAL sto bak en rekke kidnappinger, likvidasjoner, bombeaksjoner og tilfeller av tortur i løpet av perioden 1983 til 1987.

27 mennesker ble myrdet, hvorav åtte i ettertid viste seg ikke å tilhøre ETA.

Sikre kilder

- Vi har helt sikre kilder, sier direktør Lluis Bassets i El Paos som offentliggjorde nyheten. Den slo i går ned som en bombe i Spania.

Ingen ville kommentere dommen før den var offisiell, men sosialistpartiet gjentok sin erklæring om at Barrionuevo og Vera var uskyldige. Barrionuevos kone var ikke den eneste som uttrykte sinne over å få vite om sin manns dom gjennom mediene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer