Spansk sykepleier (40) merket de første ebolasymptomene ei uke før hun ble innlagt

Nå hjelper mannen hennes til med å kartlegge hvem hun har vært i kontakt med.

SYKEPLEIER SMITTET I SPANIA:  Den spanske sykepleieren som er smittet med ebola i Spania, ble i går flyttet fra Alcorcon-sykehuset til spesialsykehuset La Paz-Carlos III. Foto: AP Photo/Andres Kudacki/Scanpix
SYKEPLEIER SMITTET I SPANIA: Den spanske sykepleieren som er smittet med ebola i Spania, ble i går flyttet fra Alcorcon-sykehuset til spesialsykehuset La Paz-Carlos III. Foto: AP Photo/Andres Kudacki/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble i går bekreftet at en spansk sykepleier (40) som var med på å pleie to ebolasyke misjonærer, selv var blitt smittet av viruset.

Hun er den første personen som er smittet med viruset utenfor Afrika.

Kvinnen var en del av et helsepersonellteam på 30 personer ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid, som hadde ansvaret for de to prestene som var blitt smittet i henholdsvis Liberia og Sierra Leone. Begge de to døde på sykehuset.

Den spanske kvinnen som nå er blitt smittet, var inne på rommet til en av de to pasientene to ganger. En gang for å gi ham pleie da han var syk og en gang den dagen han døde, for å hente liket, opplyste helsedirektør i Madrid, Antonio Alemany i går.

Det antas at det er ved et av disse to tilfellene at hun har blitt smittet, men foreløpig vet en ikke hva som er gått galt.

Sykehuset der de to misjonærene ble behandlet sier de har fulgt strenge sikkerhetstiltak for å hindre smitte, med blant annet doble sett med hansker, overaller og masker.

Symtomer 30. september Pasienten hun plede døde den 25. september. 30. september hadde hun selv det som blir beskrevet som vage symptomer, med en feber på 38,6 og lett trøtthet, ifølge El Pais.

Dette førte ikke til at en mistenkte ebola. Først i går morges, da kvinnen hadde høy feber, ble det slått alarm.

Det jobbes nå med å kartlegge hvem kvinnen var i kontakt med i perioden 30. september til 6. oktober, da ebolasmitten kun spres når en har symptomer.

Spansk sykepleier (40) merket de første ebolasymptomene ei uke før hun ble innlagt

I arbeide med å kartlegge mulige smittede, hjelper kvinnens mann myndigheten med opplysninger om hvem hun har hatt kontakt med.

Sykehusdirektør Rafael Pérez Santamaría sier risikoen for at noen kan ha blitt smittet er lav, fordi hun i dette tidsrommet har hatt liten konsentrasjon av viruset i kroppen.

Stabil tilstand Kvinnen ble først innlagt ved sitt lokalsykehus sørvest i Madrid, men tidlig i morges flyttet til sykehuset Carlos III de Madrid.

Tilstanden hennes beskrives som stabil. Resten av helseteamet hun var en del av overvåkes.

Rundt 3400 personer har mistet livet av Ebola-epidemien. De fleste av dem i Vest-Afrika.

I går bekreftet Leger uten grenser at den første nordmannen er smittet av ebola i Vest-Afrika. Den kvinnelige helsearbeideren jobbet ved i Sierra Leones nest største by Bo da hun ble smittet. Hun er ventet å ankomme Norge i et spesialfly nå i formiddag.

Spansk sykepleier (40) merket de første ebolasymptomene ei uke før hun ble innlagt