Spansk tipsflom om «Anastasia Jerusalem»

Politiet i Bergen har lyktes med å få oppmerksomhet i Spania om den mystiske kvinnen i Bergen fengsel som hevder hun er prinsesse Anastasia av Jerusalem. Nå strømmer tipsene inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske storavisen El Mundo har bedt leserne om hjelp, og kan i sin lørdagsutgave fortelle at kvinnen trolig har bodd i sentrum av Madrid de fire siste årene. I denne tiden skal kvinnen ha kalt seg «Alba Maria», melder VG Nett.

Andre har fortalt avisen at «Alba Maria» er fra Valencia, og at hun har to barn.

- Vi vil få hjelp av tolk på mandag til å gå gjennom om det finnes konkret informasjon å gripe fatt i. I så fall vil vi søke hjelp fra spansk politi for å vurdere sannhetsgehalten i disse tipsene, sier informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt til NTB.

Mysterium

Den identitetsløse kvinnen i 30-40-årene har vært et mysterium for politiet både i Oslo og Bergen siden midten av juli. Interpol er for lengst koblet inn, uten at det har gitt resultater så langt.

Hordaland politidistrikt sendte kort tid tilbake ut pressemelding til flere spanske medier i håp om at saken ville få oppmerksomhet der, og ser ut til å ha lyktes.

- Hun snakker europeisk og ikke søramerikansk spansk, uten at det nødvendigvis betyr at Spania er fødelandet. Vi har derfor valgt å gjøre det på denne måten, og har fått en del oppmerksomhet, sier Hillestad.

Politiet har blant annet kontaktet en korrespondent fra et spansk nyhetsbyrå her i Norge som har skrevet saker om den ukjente kvinnen.


Prinsesse

Kvinnen hevder hun er prinsesse av Jerusalem, og at hun ble invitert til Norge av en prins. Hun har videre forklart at hun reiser rundt i verden i fredsøyemed, for å hjelpe til overalt der det er behov for henne.

FRA VALENCIA? Denne kvinnen, som kaller seg Anastasia Jerusalem, ble pågrepet av politiet i Oslo 15. juli i år. Hun ble etter kort tid løslatt mot meldeplikt. 6. november ble hun pågrepet av politiet i Bergen fordi hun ikke overholdt meldeplikten. Politiet har nå fått hjelp av spanske medier. Foto: Politiet / SCANPIX
FRA VALENCIA? Denne kvinnen, som kaller seg Anastasia Jerusalem, ble pågrepet av politiet i Oslo 15. juli i år. Hun ble etter kort tid løslatt mot meldeplikt. 6. november ble hun pågrepet av politiet i Bergen fordi hun ikke overholdt meldeplikten. Politiet har nå fått hjelp av spanske medier. Foto: Politiet / SCANPIX Vis mer

Men inntil videre holder «Anastasia» til i Bergen fengsel, med status som identitetsløs utlending.

- Hun er ikke mistenkt for noe kriminelt, men mangler både reisedokumenter og identitetspapirer. Det viktigste er at hun ikke lider noen nød. Hun blir tatt godt vare på og er trygg hos oss, sier Hillestad om fengselstilværelsen.

Han påpeker at «Anastasia» er vennlig, imøtekommende og ikke minst godtroende overfor alt og alle.

- Vi ønsker å beskytte henne mot seg selv. Vi vil ikke at noen skal utnytte henne, sier Hillestad til NTB.


Opptatt av kongelige

Ifølge VG Nett skriver El Mundo at kvinnen tre dager før hun ble fengslet i Norge, sendte et brev til sin nabo i Madrid, eieren av El Califa, en restaurant hvor hun fra tid til annen skal ha jobbet.

I brevet gratulerer hun sin venn med ramadan, kaller ham for «bror», og signerer med «Prinsesse Alba Maria».

- Hun likte alt som har med de kongelig å gjøre, hun pleide å si at hun stammet fra de kongelige, forteller eieren av restauranten med brevet fra Alba Maria i hånden til avisen.

Ifølge Paula, en brasiliansk kvinne som har bodd 15 år i den spanske hovedstaden, skal «Anastasia» ha hjulpet henne i forretningen hennes.

- Jeg tilbød henne et rom i et kollektiv, men hun ville aldri signere på noen papirer eller snakke med meg om fortiden hennes. Hun er som en engel. En rolig, dannet og veldig religiøs kvinne som stoler på hvem som helst, men hun har ikke beina godt plantet på jorden, forteller Paula til El Mundo.

(NTB)