Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spanske agurker ikke frikjent

- Det skal ikke være E. coli-bakterier i agurker, sier Mattilsynet.

TAR IKKE LIV: De økologisk dyrkede agurkene fra Sør-Spania er nå testet av tyske eksperter. Undersøkelsene viser at de er fulle av E. coli-bakterier, men ikke den dødelige varianten som har forårsaket 15 dødsfall i Tyskland og ett i Sverige. Foto: Sergio Torres / AP / Scanpix
TAR IKKE LIV: De økologisk dyrkede agurkene fra Sør-Spania er nå testet av tyske eksperter. Undersøkelsene viser at de er fulle av E. coli-bakterier, men ikke den dødelige varianten som har forårsaket 15 dødsfall i Tyskland og ett i Sverige. Foto: Sergio Torres / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Laboratorietester sår tvil om hvorvidt spanske agurker har forårsaket E. coli-dødsfallene i Tyskland, melder en rekke tyske medier. Dermed er årsaken til den farlige smitten fortsatt et mysterium.

Til nå er det blitt antatt at agurker var smittekilden, fordi prøver fra spanske agurkdistributører testet positivt for E. coli-bakterien til nå 15 tyskere og en svenske har dødd av.

Nå viser det seg at bakterien ikke kommer fra samme stamme som har blitt funnet hos de mange som er smittet, skriver Hamburger Abendblatt.

Undersøkelsene viser likevel at de spanske agurkene er fulle av E. coli-bakterier, bare ikke av den typen som har forårsaket dødsfallene.

- Dette er uansett alvorlig - Om det er påvist E. coli-bakterier i agurk, er det uansett alvorlig, sier Torunn Stalheim, rådgiver ved seksjon for planter og vegetabilsk mat ved Mattilsynet, til Dagbladet.

Hun mener man ikke kan avblåse alarmen, selv om man i Tyskland ikke har påvist samme bakteriestamme som i de spanske agurkene.

- Det skal ikke være E. coli-bakterier i agurker, sier Stalheim.

Hun mener man ikke kan utelukke at agurkene fra Spania fortsatt kan forårsake sykdom.

- Mattilsynet tar nå prøver av de spanske agurkene som er funnet i Norge. Ifølge Veterinærinstituttet kan det ta to uker før resultatet foreligger, sier Stalheim.

Ikke nye funn Ifølge den informasjonen Mattilsynet nå har, er det ikke rapportert om flere som har distribuert agurker fra de E. coli-mistenkte spanske distributørene.

I Norge er det bekreftet at agurker er kommet fra Spania til Grønnmat i Lillesand og Økomat Innherred i Nord-Trøndelag.

Grønnmat i Lillesand har importert 100 kg økologisk agurk fra en av de mistenkte produsentene, mens Økomat Innherred har mottatt 240 agurker.

- Vi følger utviklingen i Tyskland nøye, så fort vi har nye opplysninger i saken, vil vi komme med dem, sier Stalheim.

Tilbake til start Det betyr at tyske helsemyndigheter er tilbake til start i letingen etter smittekilden i E. coli-utbruddet.

- Kilden til infeksjonen er fortsatt uidentifisert, sier Cornelia Prüfer-Storcks, delstatsminister for helse i Hamburg, til Hamburger Abendblatt.

Hun advarer folk mot å spise salat, agurker og tomater inntil smittekilden er funnet.

15 personer er døde etter å ha blitt smittet av E.coli-bakterien i Europa. Mer enn 14 000 personer er smittet, og nærmere 400 personer har utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS-syndrom.

Det er registrert smittetilfeller i Sverige, Danmark, Nederland, Storbritannia og Spania. 

- Sjeldent utbrudd Tirsdag døde en kvinne i 50-åra etter å ha vært innlagt med E. coli-smitte ved et sykehus i Borås.

Kvinnen hadde utviklet HUS i nyrene etter å ha blitt smittet av E. coli-bakterien EHEC på en reise i Tyskland.

Her i Norge ble en mann i 40-åra innlagt på Sørlandet sykehus mandag med påvist EHEC-infeksjon.

Mannen er innlagt med blodig diaré på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Det er ikke klart om bakteriestammen som pasienten er smittet med, er den samme som forårsaker utbruddet i Tyskland.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av dem kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterien. Bakterien smitter vanligvis fra næringsmidler, fra vann, eller ved kontakt med dyr.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) betegner E. coli-utbruddet som «stort og svært sjeldent». De ber land som er berørt, om å samarbeide for å finne smittekilden, melder BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media