Spanske «dødsskvadroner»

MADRID (NTB-AFP): En tidligere innenriksminister og 11 andre spaniere er tiltalt for å ha drevet rene dødsskvadroner mot baskere under Felipe Gonzalez' sosialistregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På 1980-tallet ble det ført en skitten krig mot de baskiske separatistene i Spania, og de tiltalte er mistenkt for å ha ledet rene dødsskvadroner.

Rettssaken som går for spansk høyesterett er den største i Spania på flere år. Både tidligere innenriksminister Jose Barrionuevo og en sikkerhetsminister sitter på tiltalebenken, og blant vitnene er tidligere statsminister Felipe Gonzalez. Han har
avfeid rettssaken som «politikk kamuflert som juss.»

De 12 er tiltalt for å ha ledet GAL - en antiterror-gruppe som skal ha blitt dannet av Gonzalez-regjeringen for gjennomføre en serie bortføringer og henrettelser i Baskerland på begge sider av grensen mellom Spania og Frankrike mellom 1983 og 1987. GAL ble opprettet som svar på en stor offensiv fra den forbudte baskiske frigjøringsorganisasjonen ETA.

Avsløringen av GALs aktiviteter bidro til at Gonzalez tapte valget i mars 1996.

De tiltalte er langt fra anklaget for alt GAL skal ha stått bak, bare for bortføringen av en spanskfødt franskmann i 1983. Han ble forvekslet med en leder for ETA.

Fire andre GAL-saker er under etterforskning, og det ventes flere arrestasjoner.

(NTB)