Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spanske fattige trenger hjelp

Over 50 prosent av landets unge står uten arbeid.

BER OM HJELP: For første gang ber Røde Kors i Spania ut med en appell om hjelp til landets egne fattige. Foto: Scanpix
BER OM HJELP: For første gang ber Røde Kors i Spania ut med en appell om hjelp til landets egne fattige. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang går Røde Kors i Spania ut med en appell om hjelp til landets egne fattige. Flere spanske familier, arbeidsledige og eldre er blitt avhengige av mathjelp.

- Flere enn du tror trenger hjelp i landet vår, heter det i en ny kampanje fra spanske Røde Kors, som nå samler inn penger for å bistå landets 300.000 fattigste.

Eurokrisen har rammet hardt i Spania, som sliter med høy gjeld og resesjon. Men viktigst for innbyggerne er den skyhøye ledigheten - den høyeste i hele EU.

Over 24 prosent av spanjolene står uten arbeid, for landets unge er tallet over 50 prosent, og sammen med harde sparepakker, innstramminger og lønnskutt fører det til fattigdom, uro og sosiale problemer.

Innsamling Før krisen bisto spanske Røde Kors først og fremst innvandrere, men stadig flere spanske familier og eldre blir nå avhengige av mathjelp og bistand.

Onsdag startet flere hundre frivillige en innsamling i 30 spanske byer for å få inn 30 millioner euro til matkasser, medisiner og husly til nødstedte spanjoler.

José Javier Sanchez Espinosa i Røde Kors sier man har sett en alvorlig forverring i den sosiale situasjonen i Spania.

- Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det finnes mennesker som virkelig lider i dette landet. Det kan være naboene din, og de trenger hjelp, sier han ifølge avisen The Telegraph.

Uro Ifølge Røde Kors lever 82 prosent av spanjoler som er avhengige av sosialhjelp, under fattigdomsgrensen. Over 860.000 har ikke råd til å varme opp huset om vinteren.

Organisasjonen frykter at arbeidsledigheten bare kommer til å stige, melder nettavisen EUobserver.

Den advarer også mot økende ulikhet som den frykter kan føre til mer sosial uro. Tusenvis av spanjoler har demonstrert mot kuttene og spareprogrammene regjeringen har innført, og protestene har vært til dels voldsomme.

Problemer Den spanske økonomien er ventet å krympe med 1,3 prosent neste år, gjeldsnivået kommer trolig til å stige til over 90 prosent av brutto nasjonalprodukt, og underskuddet kommer opp i rundt 7 prosent i år.

Regjeringen har samtidig lagt fram et svært stramt budsjett og spenner inn livreima enda flere hakk for både innbyggere og næringsliv.

Nedgradert Spanias kredittvurdering er nå blitt nedgradert nesten til søppelstatus av kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's.

I tillegg kom S & P torsdag med en negativ vurdering for utsiktene til spansk økonomi, noe som åpner for ytterligere nedgraderinger.

Nedgraderingen kan få som konsekvens at det blir enda dyrere for Spania å låne penger og finansiere underskuddet på det internasjonale kredittmarkedet.

(NTB)