EN MANN OG HANS HESTER:  Fra en av de store spanske hesteutstillingene -  Sicab International Horse Show - i Sevilla i november i fjor. FOTO: CRISTINA QUICLER, AFP/NTB Scanpix.
EN MANN OG HANS HESTER: Fra en av de store spanske hesteutstillingene - Sicab International Horse Show - i Sevilla i november i fjor. FOTO: CRISTINA QUICLER, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Spanske hester rammet av økonomiske krisetider

Før: statussymbol. I fjor: 60 000 sendt til slaktehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hester var statussymbol for rike familier i Spania før den økonomiske krisen rammet landet.

Nå sendes de i hopetall til slakteren.

- Folk forsøker å beholde bilen og huset, men ikke hesten. Den kvitter de seg med, sier Virginia Solera.

Hun jobber på et senter for forlatte hester i regionen Andalucia. Her havner noen av de heldigste firbeinte ofrene for den økonomiske krisen i Spania.

60 000 slaktet De aller fleste ender sine dager på slakterbenken.

I fjor ble 60.000 hester slaktet, noe som var en dobling siden 2008, da boligmarkedet krakket og det økonomiske uføret begynte.

Også Spania er rammet av hestekjøttskandalen, og feilmerket hestekjøtt har dukket opp i pastaretter. Hvor mye kjøtt som er blitt merket feil, er det ingen som vet.

Hvorfor ikke en hest? Fram til 2008 var det gode økonomiske tider i Spania, og oppgangen var ekstra kraftig i Andalucia lengst sør i landet.

 SPANSK VINTERHEST:  En hest i galopp på snødekte jorder ved den baskiske landsbyen Gujuli i Nord-Spania i slutten av februar i år. AFP PHOTO/RAFA RIVAS, TOPSHOTS/AFP/NTB Scanpix.
SPANSK VINTERHEST: En hest i galopp på snødekte jorder ved den baskiske landsbyen Gujuli i Nord-Spania i slutten av februar i år. AFP PHOTO/RAFA RIVAS, TOPSHOTS/AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Før krisen tenkte mange: Jeg kjøper en stor bil, et stort hus, og hvorfor ikke en hest? forteller Solera.

Å dra på ridetur i helgene var et tegn på velstand. På denne tiden tok Soleras senter bare imot et fåtall hester som var mishandlet og forlatt.

- Nå ser vi dette problemet både blant private eiere og profesjonelle oppdrettere, sier hun.

Enkelte hester er blitt bundet fast i flomutsatte områder for å drukne. Andre låses inne og forlates av eiere som ikke tar seg bryet med å bli kvitt dyrene på forsvarlig vis.

- Ingen vil kjøpe Ikke langt unna Soleras senter ligger stallen til hestehandler Manuel Gonzalez Melendi (68). Han har stadig færre dyr til salgs.

- Slik som situasjonen er nå, er det ingen som kjøper dem, forklarer han.

Tidligere hadde han opptil hundre hester på stallen. Noen har han måttet selge billig, mens andre er sendt til slakteren.

 HESTEKULTUR:  Cabalgata de Reyes - eller De tre vise menns parade - er en mange hundre år gammel tradisjon i Madrid med utspring i historien om Jesus-barnet i Betlehem. Her fra den siste paraden i den spanske hovedstaden 5. januar i år. FOTO: Andres Kudacki, AP/NTB Scanpix.
HESTEKULTUR: Cabalgata de Reyes - eller De tre vise menns parade - er en mange hundre år gammel tradisjon i Madrid med utspring i historien om Jesus-barnet i Betlehem. Her fra den siste paraden i den spanske hovedstaden 5. januar i år. FOTO: Andres Kudacki, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Navnebroren Manuel Gonzales, leder for slakterorganisasjonen Aprosa, kjenner godt til problemene i hestebransjen.

- Da det var økonomisk boom i Spania, kjøpte mange familier hest og dro på ridetur i helgene. Det ble mye vanligere for rundt åtte år siden, sier han.

Nå betaler slakterne 150 euro per hest de tar imot. Mye av kjøttet eksporteres til Italia og Frankrike.

I forbindelse med den såkalte hestekjøttskandalen i Europa tidligere i vinter, stammet flere av varene i norske frysedisker med umerket hestekjøtt fra franske ferdigmatprodusenter.

Irsk hesteboble Situasjonen for de spanske hestene er ikke unik, og for noen år siden meldte Aftenposten om et stort antall forlatte hester i Irland.

I likhet med Spania ble Irland rammet av en kraftig økonomisk nedtur da boligmarkedet kollapset i kjølvannet av finanskrisen. Dermed hadde ikke folk lenger råd til å ta vare på dyrene sine.

Før krisen ble hester kjøpt som investeringsobjekter i Irland. Men også hesteboblen sprakk, og mange mistet interessen for de verdiløse dyrene. 20.000 herreløse hester skal ha vandret rundt i Irland i 2011.

 GJENNOM ILD:  Hester rir gjennom flammer til ære for dyrenes beskytter Sankt Anton. Dette er en mer enn 500 år lang tradisjon i et rituale i landsbyen San Bartolome de los Pinares om lag 100 kilometer nordvest for Madrid - her fra årets seremoni 13. januar. FOTO: Sergio Perez, REUTERS/NTB Scanpix.
GJENNOM ILD: Hester rir gjennom flammer til ære for dyrenes beskytter Sankt Anton. Dette er en mer enn 500 år lang tradisjon i et rituale i landsbyen San Bartolome de los Pinares om lag 100 kilometer nordvest for Madrid - her fra årets seremoni 13. januar. FOTO: Sergio Perez, REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

At kriserammede familier slutter å vise omsorg for dyrene sine, er et velkjent problem for Virginia Solera ved hestesenteret i Andalucia.

- Alle benytter krisen til å kvitte seg med ting de ikke lenger vil ta ansvar for, sier hun.

(NTB-AFP).

 TRYGG TYREFEKTERHEST:  Denne spanske hesten ved Malaga brukes til tyrefekting og lever et trygt liv isammenlignet med mange av sine artsfrender. Titusener av hester er sendt til slakteren etter at den økonomiske krisen rammet Spania. Foto: Jon Nazca, Reuters/NTB Scanpix.
TRYGG TYREFEKTERHEST: Denne spanske hesten ved Malaga brukes til tyrefekting og lever et trygt liv isammenlignet med mange av sine artsfrender. Titusener av hester er sendt til slakteren etter at den økonomiske krisen rammet Spania. Foto: Jon Nazca, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer