Spanske myndigheter vurderer å ekspropriere tomme boliger

Får sannsynligvis liten effekt på ferieboligmarkedet på kort sikt.

DRØMMEN OM SPANIA: Spanske myndigheter vurderer å ekspropriere boliger som står tomme. Ekspertene tror det i alle fall foreløpig vil få lite å si for markedet for fritidsboliger. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DRØMMEN OM SPANIA: Spanske myndigheter vurderer å ekspropriere boliger som står tomme. Ekspertene tror det i alle fall foreløpig vil få lite å si for markedet for fritidsboliger. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et kriserammet Spania sitter bankene med titusenvis av boliger som nærmest er umulig å selge til en fornuftig pris, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Ifølge avisa ønsker regionale myndigheter i Andalucia og på Kanariøyene med loven i hånd å ekspropriere boliger som står tomme, og la bostedsløse flytte inn.

En «fryktelig idé» kaller Emilio Botín, sjefen for Spanias største bank Banco Santander, ideen.

Usikre konsekvenser Bare i Andalucia står 637 000 boliger tomme, ifølge DN. Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole mener at utfallet av en eventuell ekspropriering er høyst usikker.

- Det ordinære boligmarkedet vil sannsynligvis falle mer. Ekspropriering er noe man sjelden tyr til, sier professoren til Dagbladet.

En annen effekt av en slik politikk er dessuten at man gir den enkelte mindre insentiver til å klare seg selv - spesielt dersom man ikke betaler egenandel.

Men det er ikke bare en eventuell ekspropriering som påvirker boligmarkedet.

- Bankene sitter på boligene i håp om at prisene skal stige, sier Grytten.

Hvorvidt det er sannsynlig på kort sikt er vanskelig å si noe om, men en ting som er klart, er at tilbudet for tida er større enn etterspørselen i landet. Bankene låner knapt ut penger, og leieprisene stiger. I mellomtida forfaller de tomme boligene.

Får lite å si for ferieboliger Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forteller at det i perioden 2009 til og med 2011 var tørke blant utlendinger som ønsket å investere i feriebolig i landet. Det tok seg kraftig opp igjen i fjor.

- De som er kommet tilbake, er nordmenn og svensker, sier han til Dagbladet.

De siste åra har prisene på bolig i Spania falt dramatisk som følge av krisen. Det er likevel viktig å trekke et skille mellom ferieboliger og annen eiendom, ifølge Øye.

- Prisfallet har vært noe mindre på ferieboliger. Dessuten kjøper mange nordmenn i områder med andre nordmenn, og de selger gjerne videre til nordmenn.

Han får støtte av NHH-professoren.

- Det tror jeg er så separate markeder at det ikke vil få noen effekt med det første. På sikt kan det riktignok hende at det får betydning, sier Grytten.

- Rekreasjon At prisene har falt, og at de kan komme til å falle videre, får dessuten mindre å si for dem som ikke tenker på boligen i utlandet som en investering.

- De fleste nordmenn kjøper bolig Spania som rekreasjonsobjekt, sier Øye.

Han forteller at undersøkelser viser at målgruppen for bolig i utlandet gjerne er den samme gruppen som ønsker seg hytte ved sjøen i Norge.

- Mange synes de får mye for pengene i Spania, sier han.