Spanske problemer senket verdens børser

Frykten for at Spania snart vil trenge en internasjonal redningspakke, sendte verdens børser nedoverbakke.

KRISE : En mann går forbi en tavle som viser akskjekursene i Tokyo. Også Tokyo-børsen gikk nedover etter nye bekymringer for Spanias evne til å takle bankkrisen. Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/NTB Scanpix
KRISE : En mann går forbi en tavle som viser akskjekursene i Tokyo. Også Tokyo-børsen gikk nedover etter nye bekymringer for Spanias evne til å takle bankkrisen. Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Renten på Spanias statsobligasjoner steg til over 7,5 prosent i går morgen, godt over det som regnes som smertegrensen for hva landet kan klare i det lange løp.

Spanias finansminister Luis de Guindos insisterer på at Spania ikke vil trenge en krisepakke for den statlige økonomien.

Men de siste dagene har en av landets delvis selvstyrte regioner, Valencia, bedt om hjelp fra de sentrale myndighetene for å betjene gjelden sin. Flere kan komme til å følge etter, ifølge meldinger i spanske medier.

Det skaper frykt for at Spania kan måtte følge i fotsporene til Irland, Hellas og Portugal og be om internasjonal krisehjelp for å sikre statens finanser.

Frykt for smitteeffekt fra nabolandet trekker også rentene på Italias statsgjeld oppover.

Ikke nok til alle? Spania har Europas femte største økonomi, og en krisepakke til landet vil kunne bli svært så kostbar. Det er ikke sikkert at de mekanismene EU har laget for å verne om fellesvalutaen euro, vil være omfattende nok, spesielt dersom både Spania og nabolandet Italia skulle trenge hjelp.

Fra før har landet sikret internasjonal pengestøtte til sitt bankvesen, men investorer og analytikere er langt fra overbevist om at det er nok til å holde økonomien flytende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer