HODEPINE: Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero venter i spenning under dagens avstemning. Spanias økonomi er i svært dårlig befatning og gjennomførte i dag tøffe kutt. Foto: Reuters
HODEPINE: Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero venter i spenning under dagens avstemning. Spanias økonomi er i svært dårlig befatning og gjennomførte i dag tøffe kutt. Foto: ReutersVis mer

Spanske statsansatte ned fem prosent i lønn

Tøffe kutt gikk gjennom parlamentet med én stemme overvekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det ble en dramatisk avstemnng i det spanske parlamentet i dag da den sosialistiske regjeringens plan for å redusere Spanias underskudd på statsbudsjettet ble vedtatt med én stemme overvekt, 169 mot 168.

Pakken innebærer et lønnskutt innenfor offentlig sektor på fem prosent eller mer samt en rekke andre smertefulle kutt. Tilsammen beløper kuttene seg til 120 milliarder norske kroner.

20 prosent arbeidsledighet
Spania har et underskudd på statsbudsjettet på elleve prosent av bruttonasjonalprodukt og en arbeidsledighet på over 20 prosent - det dobbelte av gjennomsnittet i eurosonen. Regjeringens mål er å redusere underskuddet til seks prosent innen neste år, men med reduserte offentlige investeringer ser det ikke noe lysere ut for de arbeidsledige i Spania.

Innen 2013 er det meningen at Spania skal være nede i et underskudd på tre prosent. Tap i dagens avstemning ville betydd et enormt prestisjenederlag for landets statsminister José Luis Zapatero, som også er EUs president for tiden.

- Beroligende
- Den lille marginen i avstemningen er bekymringsverdig med tanke på den alvorlige situasjonen Spania er i, sier Jose Luis Martinez, analytiker i finansinstitusjonen Citigroup, til BBC.

- Likevel er det beroligende for markedet, siden en nedstemning av forslaget ville vært svært bekymringsverdig.

Spanias økonomi var i sterk resesjon i fjor med en nedgang på 3,6 prosent i BNP. I første kvartal i år hadde imidlertid landet en vekst på 0,1 prosent, men siden den gang har gjeldskrisen i Hellas eksplodert og økt frykten for at Spania kan være neste land ut i alvorlig krise.

Før dagens avstemning ba Spanias finansminster Elena Salgado at pakken som innebærer store kutt i det offentlige var «smertefull og nødvendig».

Store kontraster
Til sammenligning har Norge et anslått overskudd på statsbudsjettet i inneværende år på 230 milliarder kroner, som er over 20 prosent av BNP. Lønnsveksten er beregnet å bli 3,5 prosent i år, mens spanske statsansatte nå opplever et kutt på fem prosent.

For ordens skyld: Norges har et underskudd på 140 milliarder kroner ifølge revidert statsbudsjett, hvis man tar vekk inntektene fra petroleumsvirksomheten.