- Spanske sykehus solgte babyer

Mødrene ble fortalt at barna var døde. I virkeligheten havnet de hos velstående fascister.

LETER ETTER SINE «DØDE» BARN: En rekke foreldre med angivelig døde barn var møtt fram på støtteorganisasjonen Anadirs pressekonferanse utenfor Madrid i går. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX
LETER ETTER SINE «DØDE» BARN: En rekke foreldre med angivelig døde barn var møtt fram på støtteorganisasjonen Anadirs pressekonferanse utenfor Madrid i går. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stor gransking er under oppseiling i Spania, etter at en rekke familier nå krever sannheten om deres antatt døde babyer på bordet, melder BBC News.

Helsepersonell ved spanske sykehus skal systematisk ha stjålet nyfødte barn og solgt dem dyrt til velstående familier. Praksisen begynte under general Francisco Francos diktatur og omfatter flere tusen babyer, ifølge anklagene.

- Tomme graver Mødre som har fått det «døde» barnets grav åpnet, skal ha funnet dem tomme, etter å ha lagt ned blomster i opptil 30 år. Barna ble utstyrt med falske fødselsattester, hevdes det.

Sentralt i saken står en fødeklinikk i Madrid, som ble stengt i 1980. Etter stengingen fant journalister et babylik i et kjøleskap; det utløste rykter om at enkelte døde barn ble oppbevart og vist til foreldrene som bevis for at deres baby var død.

- Babyen mitt er verken registrert som født, død eller dødfødt. Hun eksisterer rett og slett ikke, men jeg hørte henne gråte, sier Ana Páez (51) ifølge Guardian.co.uk.

Barcelona-kvinnen hevder hun fødte en datter i 1981, som hun aldri så igjen etter fødselen. Nå er hun blant de 261 pårørende som krever en redegjørelse.

- Jeg vil vite hvor hun er. Mange ganger har jeg grått over henne, og vil hun skal vite at jeg ikke ønsket å gi henne bort - at hun ble stjålet, sier hun.

VIL TA SAKEN TIL TOPPS: Anadirs advokat Enrique Vila akter å bringe saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg dersom den blir avvist i det spanske rettssystemet. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX
VIL TA SAKEN TIL TOPPS: Anadirs advokat Enrique Vila akter å bringe saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg dersom den blir avvist i det spanske rettssystemet. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX Vis mer

Adela Alonso (70) forteller en liknende historie.

- Det samme skjedde meg i 1967. Jeg hørte ungen gråte, men to dager seinere fortalte de meg at han var død og begravd.

- Legemafia Ei støttegruppe for ofrene, Anadir, hevder at mange av barna ble tatt fra familier med venstreradikale sympatier og gitt til familier med «sunnere» politiske holdninger under Francos fascistiske regime.

Enrique Vila, Anadirs advokat, beskriver en regelrett mafia av leger og mellommenn som tidlig så potensialet i babyhandelen.

- Det startet av politiske årsaker, men til slutt kunne hvem som helst bli rammet, sier Vila.

Babyomsetningen skal ha fortsatt også etter Francos død i 1975.

Anadir ble grunnlagt av Antonio Barroso, etter at mannen han alltid trodde var hans far, kom med en tilståelse på dødsleiet:

STYRTE MED JERNHÅND: General Francisco Franco (1892-1975) hilser massene sammen med sin utpekte etterfølger, daværende prins Juan Carlos. Anadir hevder praksisen med å stjele babyer kom i stand under Francos fascistiske diktatur, og at ordningen til å begynne med først og fremst rammet venstreradikale familier. Foto: REUTERS/SCANPIX
STYRTE MED JERNHÅND: General Francisco Franco (1892-1975) hilser massene sammen med sin utpekte etterfølger, daværende prins Juan Carlos. Anadir hevder praksisen med å stjele babyer kom i stand under Francos fascistiske diktatur, og at ordningen til å begynne med først og fremst rammet venstreradikale familier. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Han innrømmet å ha kjøpt seg en sønn. Han skal ha betalt «prisen for en leilighet». DNA-tester viste at de to ikke var biologisk i slekt.

- Gigantiske proporsjoner Advokat Vila innser at en del av sakene kan være grunnløse, og at foreldrene klamrer seg til et halmstrå av håp. Likevel tror han saken har «gigantiske» proporsjoner.

- En medarbeider i et begravelsesbyrå har nylig innrømmet å ha fraktet 20 tomme barnekister. Og dette er bare én mann; tenk på hvor mange det må være i hele Spania.

Antonio Barroso varsler at hvis saken blir avvist i Spania, akter Anadir å bringe saken inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

- Vi kommer ikke til å stoppe, sier han.

TROR TVILLINGSØSTEREN BLE SOLGT: Estefania Anguita (24) forteller at både hun og tvillingsøsteren Amanda ble født friske. - To timer seinere fortalte sykehuset at hun var død, og at de hadde begravd henne, sier hun. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX
TROR TVILLINGSØSTEREN BLE SOLGT: Estefania Anguita (24) forteller at både hun og tvillingsøsteren Amanda ble født friske. - To timer seinere fortalte sykehuset at hun var død, og at de hadde begravd henne, sier hun. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX Vis mer