RUSKEVÆR: Den varme lufta fra Spania vil blande seg med den kalde lufta fra Atlanterhavet. Det vil føre til et skikkelig ruskevær på Øst- og Sørlandet i løpet av helga. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RUSKEVÆR: Den varme lufta fra Spania vil blande seg med den kalde lufta fra Atlanterhavet. Det vil føre til et skikkelig ruskevær på Øst- og Sørlandet i løpet av helga. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Spanskeregnet traff Sør-Norge - så ble det godt og varmt

«Spanish plume» gjorde meteorologene usikre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går var det kraftige regnbyger over London. Her i Sør-Norge har sola delvis hengt høyt på himmelen, og vi har endelig fått smake på den deilige sommeren.

Dagbladet skrev onsdag at det vil lønne seg å fyre opp grillen fredag og  søndag, varmt vær fra Spania gjorde nemlig at værvarselet indikerte kraftige regbyger lørdag.

Meteorologene advarte torsdag om værfenomenet «Spanish plume», som ville treffe Sør-Norge i løpet av fredag kveld.

Usikkert - Det er et lavtrykkssystem som kommer vestfra. Varm og fuktig luft kommer fra Biscaya-bukta i Spania. Lufta har veldig høye temperaturer som blander seg inn i lavtrykket, det betyr at vi trolig vil får kraftige byger, sier statsmeteorolog Nina Pedersen til Dagbladet.

Det er imidlertid verre for værmodellene å komme med prognosene for været når et slikt fenomen treffer.

- Det er vanskelig å ta for seg disse bygene, men de vil trolig bli veldig kraftige. Våre modeller kan vanskelig fortelle med sikkerhet hvor kraftig nedbør det blir og når det kommer, sier Pedersen.

Den varme lufta fra Sør-Europa blandet seg med den kalde lufta i Skagerak og Atlanterhavet. I Skagerak er det så kaldt som ti grader.

- Det pleier å være litt varmere på denne tida. Den kalde lufta kan føre til at lavtrykket blir mye mer intenst enn vanlig, sier hun.

Bygene ble forbigående i Sør-Norge og førte med seg en del regn natt til lørdag og lørdag morgen. I løpet av lørdag ettermiddag beveget seg østover til Sverige, ifølge værradaren hos yr.no. Midt-Norge har også fått føle på regnbygene i ettermiddag.

Tordenvær Værfenomenet «Spanish plume» er ofte det som fører med seg kraftige regnbyger i løpet av sommeren. Det kan også føre til ekstrem varme, stormer og torden, ifølge BBC.

Tordenbyger over Storbritannia beveget seg mot Ekofisk-feltet mellom England og Norge. Dette førte meg seg tordenvær i deler av Sør-Norge i natt.

På søndag er det også ventet at skydekket vil lette både østafjells og på Sørlandet, men det kan fortsatt komme regnbyer i deler av landet.