Spanskesykeofrene trolig funnet

LONGYEARBYEN/BODØ (NTB): De sju kistene som er funnet på Longyearbyen kirkegård inneholder trolig spanskesykeofrene fra 1918. De er ikke bevart slik forskerne hadde håpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Likevel gikk det internasjonale teamet i dag i gang med prøvetaking av de seks likene de har fått tillatelse til å undersøke. Samtidig fortsetter gravearbeidet ned til det planlagte dypet på 2,5 meter.

  Forskerne vil forsikre seg om at det ikke ligger sju andre kister nede i permafrosten, selv om de mener det ville være et merkelig sammentreff.

Ikke skuffet

Ingen i det 12 mann store forskerteamet vil si seg skuffet etter funnet av de sju kistene. Kistene lå 30-50 cm under overflaten, cirka en meter over permafrosten, som forskerne håpet hadde bevart virusets arvemateriale.

  - Slik er det under feltarbeid. Tross grundige forarbeider, må man være forberedt på uforutsette ting, sier professor Bjørn Berdal ved Forsvarets mikrobiologiske laboratorium til NTB.

Pakket i avispapir

Kistene som er åpnet til nå, inneholder lik som opprinnelig er pakket i avispapir. Kistene er ikke merket med navn, og det er ikke mulig å lese hva som har stått på avispapiret. Forskerne tror likevel at papiret kan tidfeste gravene gjennom grundigere analyser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer