Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spar 161 000 kroner

Bankene kappes nå om å kutte rentene. Likevel er det stor avstand mellom de dårligste og de beste lånetilbudene. Dersom du ønsker å binde renta, bør du ta en grundig kikk på dagens rentebarometer før du velger bank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For forskjellene er store. Fastrente i Fokus Bank er hele 1,61 prosentpoeng dyrere enn tilsvarende lån i NOR 24 (med lån på 60 prosent av boligtakst). Slikt blir det penger av:

  • Et boliglån på en million kroner vil med tre års bindingstid bli 48300 kroner dyrere i Fokus Bank enn i NOR 24.
  • Ved fem års binding er brutto merkostnad 80500.
  • Ved ti års binding 161000 kroner.
Troen på norsk økonomi er så smått på vei tilbake i finansmarkedene. Krona kryper oppover og rentene nedover tross en fortsatt svak oljepris. Utsiktene til fortsatt rentenedgang gjør at en del av landets banker nå tilbyr lån med bundet rente, som kan virke fristende på noen hver.

Det lysner

Selv etter rentenedsettelsene den siste uka er gapet mellom flytende og fast rente betydelig - i den faste rentas favør. I flere banker kan du over natta skru ned renteutgiftene dine to prosentpoeng ved å binde renta i tre år.

Det betyr at de månedlige renteutgiftene du har på et boliglån på en million, øyeblikkelig synker med om lag 1500 kroner.

Men som alltid: Det koster å sikre seg. Å binde renta kan sammenliknes med å tegne en forsikring - du er nødt til å betale en premie.

Historisk statistikk viser at det i lengden er dyrere å ha bundet rente enn flytende. Det forhindrer likevel ikke at det i perioder kan være lønnsomt.

Gode argumenter

For selv om bankene nå venter at renta raskt vil synke til godt under dagens fastrentetilbud, er det også gode argumenter for å binde hele eller deler av boliglånet:

  • Økonomenes spådommer om lavere renter kan slå feil eller la vente på seg.
  • Bundet rente gir for tida øyeblikkelig positivt utslag i privatøkonomien.
  • Ved å binde renta kan du lettere planlegge din økonomi. Uansett hva som skjer i verdens nervøse rente- og finansmarkeder, vil du vite nøyaktig hva dine månedlige utgifter blir de nærmeste årene. For alle som mister nattesøvnen av selv små svingninger i renta, er fastrente en god sovepille.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media