Spar 50000 på ny bil

Du er vinneren når bilbransjen slåss om markedsandeler. Aldri før har det vært så store prisavslag som nå. Aldri før har mer utstyr vært inkludert i prisen. Og nå blir mange biler enda billigere. Forhandlernes lagre er så overfylte at de gjør nesten hva som helst for å selge deg en bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august lanserer flere produsenter i Europa sine nyheter. Ford, Opel, Fiat, BMW, Mercedes og Audi-VW kommer med nye årsmodeller. Derfor er det om å gjøre å kvitte seg med dagens biler fortest mulig. Fram til august vil det bli startet bonuskampanjer og lansert spesialmodeller for at lagrene skal tømmes. Du er vinneren, og gevinsten er stor: opptil 50000 kroner.

Stor fortjeneste

Norske bilforhandlere tjener godt på nye biler. En avanse på 18 prosent er ikke uvanlig. Det betyr at forhandlerne kan gi prisavslag til alle.

I stedet for at prisene senkes med ti prosent for alle, beholdes det høye prisnivået slik at alle kunder får rabatt.

- Bilkjøperne elsker å få rabatt, sier en Ford-forhandler til Dagbladet. Alle som forhandler seg fram til en gunstig pris tror at de har fått en bedre avtale enn dem som kjøpte bil i går. Sannheten er alle forhandlere som har høy avanse slår av på prisen.

Nettopriser

Noen biler selges med redusert avanse. Importørene og forhandlerne av BMW, Mercedes, Saab og Suzuki selger til nettopris. Avansen er redusert fra 18 til ti eller 12 prosent, og dermed skal «pris være pris».

Det samme er tilfelle for de såkalte businessmodellene, som er biler tilpasset de norske skattereglene. Bilene prises en krone under magiske skatteklasser som 200000 kr, 250000 kr og 300000 kr, og radio og vinterhjul er alltid inkludert.

Disse businessmodellene er utrolig gunstige kjøp, og du kan spare titusener.

Et godt eksempel er Mitsubishi Galant, som egentlig koster 264000 kr. Men businessversjonen får du for 249000 kr, og da er vinterhjul, radio og ekstrautstyr for minst 8000 kroner inkludert.

På denne modellen får du ikke en øre i rabatt, mens det ikke er spesielt vanskelig å få ti prosent avslag på den ordinære versjonen. Men resultatet blir nesten det samme, bare ekstrautstyret skiller.

Corolla-kupp

Akkurat nå har VW nettopris på de billigste utgavene av Passat stasjonsvogn. Nettopriser er det også på Nissan Primera, Opel Vectra, Renault Laguna og Fords kampanjemodeller.

Toyota har satt ned prisene på noen Corolla-varianter. Både dieselmodellen og versjonen med 1,6-liters bensinmotor er blitt 25000 kroner rimeligere. Og det er ikke snakk om nettopriser, her kan du også skaffe deg en pen rabatt på den nye utsalgsprisen.

Prisavslaget har sammenheng med at ny Corolla lanseres om noen få måneder.

La deg ikke lure

Kjøp ikke bil uten å sjekke om den prisen du skal betale er gunstig. Sjekk prisene hos flere forhandlere, og forviss deg om hva slags ekstrautstyr som følger med på kjøpet. Mange biler leveres nå med aircondition uten pristillegg.

Alle forhandlere skal kunne gi deg en detaljert oversikt over den bilen du er interessert i.

Her er en sjekkliste som du kan støtte deg til når du ringer rundt.

Bilen skal leveres med fire vinterhjul. Sjekk at du fritt kan velge dekktype. Velg dekk uten pigger, påsatt felger.

Nyttig utstyr er aircondition, integrert barnesete, lyktepusser og soltak.

Mindre nyttig er spoilere og utvendig dekor.

Velg en modell som er etterspurt som bruktbil. Velg heller stasjonsvogn framfor en sedan.

Velg diesel framfor bensin.

Ekstrautstyr blir som regel ikke mye verdsatt når du en gang skal bytte inn bilen, men noen modeller faller raskere i verdi uten slikt utstyr. Mange forventer for eksempel at enkelte kostbare bruktbiler har soltak.

SJEKK AVGIFTENE: Audi A4 er en av de bilene som du kan spare penger på å importere fra Danmark. Vurderer du å kjøpe ny bil i Danmark bør du undersøke hvor mye det vil koste å importere bilen til Norge. For noen bilmodeller er avgiftene så høye at du vil spare noe.