SKYLINE: Manhattan skyline er en av tingene man bør få med seg i USA. De to lysstrålene representerer tvillingtårnene som raste under terroristangrepet 11. september 2001. Foto: Reuters
SKYLINE: Manhattan skyline er en av tingene man bør få med seg i USA. De to lysstrålene representerer tvillingtårnene som raste under terroristangrepet 11. september 2001. Foto: ReutersVis mer

Spar 86 kroner på å registrere deg i kveld

Fra i natt blir det dyrere å reise til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): For å reise inn til USA må du fylle ut et skjema på nettet og gi svar på en rekke spørsmål. Dette har så langt vært gratis, men fra midnatt vil det koste 14 dollar - 86 kroner.

Dette er en dårlig nyhet for reisende som kommer fra de 36 landene som ikke krever visum for innreise til USA, blant dem er Norge. Inntil i dag har de hatt en billig innreise til USA.

For en familie på fire vil registreringen koste 344 kroner.

Gratis i kveld! Den gode nyheten er imidlertid at hvis du registerer deg gratis i kveld, vil du kunne reise på den godkjenningen i to år framover. Dermed kan du overføre 14 dollar til reisebudsjettet i stedet for å dra VISA-kortet på nett etter å ha fylt ut skjemaet.

Den amerikanske ambassaden i Oslo skriver på sine nettsider at avgiften «ikke på noen måte er ment å hindre reisende i å besøke USA».

Av de 14 dollarene du må ut med, går 10 dollar til å promotere USA som reisemål for nye turister og er en del av Barack Obamas Travel Promotion Act. De siste fire dollarene er en avgift som skal dekke utgiftene til systemet.

- Når internasjonale gjester kommer til USA bruker de penger på mange forskjellige tjenester og varer som skaper amerikanske jobber. Det å lage en global aksjon for for å øke tilstrømningen vil hjelpe økonomien og skape enda flere jobber, sa handelsminister Gary Locke under lanseringen av den nye avgiften.

17 mill. fra nordmenn Innføringen av avgiften har ført til en eksplosjon i antall registreringer i ESTA. Før den nye avgiften ble annonsert registrerte i snitt 50 000 mennesker seg om dagen, nå er tallet over 100 000.

Siden for registrering er i kveld nede, sannsynligvis på grunn av påtrykket fra ivrige turister som ønsker å bruke pengene på morsommere ting.

Det reiser omlag 200 000 nordmenn til USA i året. Dermed vil vi bidra med 12 millioner norske kroner til å promotere USA i verden, samt fem millioner for å administrere systemet.

PS! Du ESTA-registrerer deg her (merk at siden kan være nede). Informasjon fra den amerikanske ambassaden er her.