Spår at blodet vil flyte

Etter flere måneder med tilnærmet våpenhvile eksploderte bandekrigene igjen i Oslo i påsken. Hatet mellom innvandrergjengene har aldri vært større. Både politiet og medlemmer av bandene frykter en blodig vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som gjør situasjonen farligere enn tidligere, er at to av gjengene har funnet hverandre og samarbeider.

Tradisjonelt har unge vietnamesere og thaier kriget mot hverandre i Oslo. En bandekrig som eksploderte på Oslo S i september 1995. Da ble en ung mann drept og flere alvorlig skadet i det hittil verste bandeoppgjøret.

Samarbeider

Skytingen på Grønland i Oslo og Lørenskog i påsken bekreftet etterretningsopplysninger politiet tidligere har fått.

Den såkalte A-gjengen (som i hovedsak består av unge pakistanere oppvokst og bosatt i Oslo sentrum) har alliert seg med kriminelle unge vietnamesere.

Hvilket forhold det er mellom B-gjengen (unge pakistanere bosatt i Oslos utkant og i nabokommunene) og en gjeng kriminelle ungdommer, hovedsakelig av thaiopprinnelse, er fortsatt noe uklar.

Medlemmer av både B-gjengen, folk i nær forbindelse til både A- og B-gjengen og politiet bekreftet i går overfor Dagbladet at det var medlemmer av A-gjengen og vietnamesere som utførte attentatet mot pizzeriaen på Rasta i Lørenskog og skytingen på Grønland i Oslo. Gjerningsmennene skal være identiske.

Våpenhvile

Fra november i fjor høst har det skjedd lite som offentligheten har fått vite, vedrørende de kriminelle innvandrergjengene i Oslo. En slags skjør våpenhvile har eksistert. I går var det umulig for Dagbladet å få kommentarer fra medlemmer i A-gjengen. Lederen for B-gjengen er derimot krystallklar i sin sak:

- De prøver å utslette oss. De slo til i påsken, fordi 15 av mine menn er på ferie i Pakistan.

Vaktleder Kjell Pedersen ved kriminalvakta ved Oslo politidistrikt ønsket i går kveld bare å bekrefte at flere ungdommer av forskjellig etnisk opprinnelse var arrestert.

- Foreløpig vet vi at det er avfyrt flere skudd, og at trolig to personer er skadet. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Pedersen. Likevel bekrefter han at politiet regner med flere arrestasjoner i dagene som kommer.

Politiinspektør Ragnar Ingberg ved Romerike politidistrikt sier at motivet for skytingen på Lørenskog «synes noe uklart».

- Vi vet ikke hvorfor det ble skutt, sier Ingberg.

I går kveld satt tre ungdommer av thaiopprinnelse i arresten i Oslo, en fjerde ligger på Aker sykehus med politivakt. I går kveld ble en 17 år gammel vietnameser arrestert. Vitner har forklart at vietnameserne og medlemmer av A-gjengen først kom til Lørenskog, og at flere nordmenn ble jaget vekk fra området før de gikk til angrep. Flere skudd ble avfyrt mot inngangsdøra til Adam Pizza, før tre til fire skudd ble avfyrt inn i pizzalokalet. Gjerningsmennene kjørt bort fra stedet i to biler.

Snakker ikke

Fem- seks timer seinere smeller det igjen. Denne gangen i Smalgangen på Grønland. Insidere i miljøet hevder at vietnameserne og A-gjengen da gikk til angrep på en gruppe thaier. Flere skudd ble avfyrt. Politiets problem er at de kriminelle ikke snakker med dem.

<B>ÅSTED:</B> Flere våpen ble funnet i Oslo Sentrum etter bandeslagsmålet på Grønland natt til andre påskedag.