Spår at tobakken vil ta en milliard liv

Koster verdensøkonomien 3 000 milliarder hvert år.

RØYKING DREPER: Til neste år vil tobakk drepe seks millioner mennesker, hvis ikke utviklingen snus.
Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
RØYKING DREPER: Til neste år vil tobakk drepe seks millioner mennesker, hvis ikke utviklingen snus. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tobakksbruk vil drepe seks millioner mennesker neste år, advarer fagfolk. I løpet av det 21. århundre vil en milliard mennesker bli tobakkens ofre - hvis ikke utviklingen snus.

Disse dystre perspektivene legges fram i en fersk rapport fra Verdens lungestiftelse WLF og USAs kreftforening ACS. I sitt nye tobakksatlas anslår de at røykingen hvert år koster verdensøkonomien et beløp tilsvarende 3.000 milliarder kroner.

I EU-området er røyking nå blitt den vanligste dødsårsaken blant mennesker under 70 år. I de 27 EU-landene dør hvert år 700.000 mennesker av tobakksrelaterte sykdommer, hvorav 300.000 ikke har fylt 70, påpeker europeiske leger.

Stigende dødstall

- Tobakken forårsaker hvert tiende dødsfall på verdensbasis, og bare i år vil den kreve 5,5 millioner menneskeliv, heter det i den nye rapporten. Hvis utviklingen fortsetter som nå, vil dødstallet komme opp i sju millioner i 2020 og passere åtte millioner i 2030.

De siste 40 årene har andelen røykere i befolkningene gått ned i rike land som USA, Storbritannia og Japan. Men samtidig er røykingen blitt mer utbredt i de fattige landene, viser forskningsresultater fra WLF og ACS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer