Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår at tobakken vil ta en milliard liv

Koster verdensøkonomien 3 000 milliarder hvert år.

RØYKING DREPER: Til neste år vil tobakk drepe seks millioner mennesker, hvis ikke utviklingen snus.
Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
RØYKING DREPER: Til neste år vil tobakk drepe seks millioner mennesker, hvis ikke utviklingen snus. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tobakksbruk vil drepe seks millioner mennesker neste år, advarer fagfolk. I løpet av det 21. århundre vil en milliard mennesker bli tobakkens ofre - hvis ikke utviklingen snus.

Disse dystre perspektivene legges fram i en fersk rapport fra Verdens lungestiftelse WLF og USAs kreftforening ACS. I sitt nye tobakksatlas anslår de at røykingen hvert år koster verdensøkonomien et beløp tilsvarende 3.000 milliarder kroner.

I EU-området er røyking nå blitt den vanligste dødsårsaken blant mennesker under 70 år. I de 27 EU-landene dør hvert år 700.000 mennesker av tobakksrelaterte sykdommer, hvorav 300.000 ikke har fylt 70, påpeker europeiske leger.

Stigende dødstall

- Tobakken forårsaker hvert tiende dødsfall på verdensbasis, og bare i år vil den kreve 5,5 millioner menneskeliv, heter det i den nye rapporten. Hvis utviklingen fortsetter som nå, vil dødstallet komme opp i sju millioner i 2020 og passere åtte millioner i 2030.

De siste 40 årene har andelen røykere i befolkningene gått ned i rike land som USA, Storbritannia og Japan. Men samtidig er røykingen blitt mer utbredt i de fattige landene, viser forskningsresultater fra WLF og ACS.

Tobakken dreper mellom en tredel og halvparten av alle som røyker. Røykere dør ifølge statistikken i gjennomsnitt 15 år tidligere enn ikke-røykere, og risikoen for å dø av lungekreft er over 23 ganger høyere blant menn som røyker enn blant mannlige ikke-røykere.

Mindre mat

Tobakksdøden rammer selvsagt først og fremst aktive og passive røykere. Men røykingen har også andre svært negative sider, ved at dyrkingen av tobakk opptar store jordarealer som kunne vært brukt til produksjon av mat.

Til sammen gjelder dette ifølge ekspertene områder som tilsvarer nesten 40 millioner mål. Selve tobakksbruken koster verdensøkonomien anslagsvis 3.000 milliarder kroner i direkte medisinske utgifter, tapt produktivitet og miljøskader.

I forrige århundre mistet anslagsvis 100 millioner mennesker livet som følge av tobakksbruk. I dag øker røykingen først og fremst blant kvinner i land i de sørlige, midtre og østlige delene av Europa.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media