Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i USA

Spår Biden som favoritt

Joe Biden klatrer på meningsmålingene. - Nå eller aldri, mener ekspert.

FAVORITT: Tidligere visepresident Joe Biden er ny favoritt i kampen om demokratenes presidentkandidatur til høsten. Foto: The Philadelphia/AP
FAVORITT: Tidligere visepresident Joe Biden er ny favoritt i kampen om demokratenes presidentkandidatur til høsten. Foto: The Philadelphia/AP Vis mer

Kampen om å bli demokratenes neste presidentkandidat har tilspisset seg når supertirsdag banker på døra.

Joe Biden har imidlertid ikke imponert i nominasjonskampen fram til nå. Obamas tidligere visepresident fikk en lunken mottakelse i både Iowa og New Hampshire under delstatenes primærvalg.

Etter valgseieren i South Carolina ser det imidlertid ut til å ha snudd for den politiske veteranen. Det amerikanske nettstedet FiveThirtyEights beregninger spår Biden som en av storfavorittene til å bli demokratenes neste presidentkandidat.

– Et av de mest imponerende comebackene siden Reagan i 1976, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og postdoktor ved universitetet i Bergen.

Supertirsdag

Supertirsdag blir regnet som den viktigste dagen i demokratenes nominasjonskamp. Hele 14 stater skal stemmer over hvem de vil ha som sin neste presidentkandidat. Mjelde mener supertirsdagen nå blir avgjørende for Bidens skjebne.

– Reagan tapte solid mot Ford i begynnelsen, men kom tilbake og slo ham nesten. Reagan vant jo fire år seinere, men for Biden er det nå eller aldri.

Uventet støtte

Amy Klobuchar og Pete Buttigieg er blant noen av kandidatene som har trukket seg, og deretter gitt sin støtte til Biden. Det skal han nyte godt av, ifølge Mjelde.

– Han har utnyttet de siste dagenes medgang bemerkelsesverdig godt. Partielitene har samlet seg uventet fort bak ham. Det var nettopp det ingen klarte på republikansk side i 2016.

Selv om seieren i South Carolina kan ha vært det nødvendige springbrettet for Biden inn i valgkampen igjen, er det ennå ikke avgjort.

– Biden viste bred nok appell til at mange nok velgergrupper i South Carolina til at mange fikk troen på han igjen. Biden har vist seg som en kork i vannet som spretter opp gang på gang i dette racet.

Alderen sår tvil

Biden var visepresident under Barack Obama i to perioder. Det gode forholdet mellom Biden og Obama fikk mye oppmerksomhet verden over.

– Biden har som tidligere visepresident et allment kjent navn, stort nettverk og han er folkelig, og kan preike litt drit når det passer, sier Mjelde.

Det er likevel flere som har sine tvil til den 77 år gamle mannen som vil bli USAs neste president.

– Tvilen har vært knyttet til hans høye alder, ikke hans person eller politikk. Samtidig kan han si litt rare ting. Det gjenstår å se om han tråkker på en rake eller to i tiden framover.

Hard kamp

Biden stiller ikke alene om å bli demokratenes presidentkandidat. Blant annet har Vermont-senatoren Bernie Sanders, som tapte nominasjonsvalget mot Hillary Clinton i 2016, har gjort en solid innsats i årets valgkamp. Mjelde frykter Biden kan ha kommet for seint til bords.

– Sanders har fortsatt to store fortrinn. Han er bedre organisert, som teller mye, og han har nok hentet mange stemmer i forhåndsstemmegivningen. Bidens medvind kan ha kommet for seint, sier han.

Utfallet av supertirsdagen er dermed desto viktigere for Biden som har haltet på meningsmålingene den siste tiden.

– Alle visepresidenter i moderne tid som har stilt, har vunnet nominasjonen. Vi lever også i en populistisk tid. Han tilbyr erfaring og kompetanse i en tid hvor mange vil ha endring og outsidere. Det taler for Sanders.

- Vil stoppe Sanders

Henrik Østensen Heldahl, statsviter og politisk kommentator på AmerikanskPolitikk.no, mener at Biden nå er siste forsvarslinje mot Sanders.

– De moderate demokratene har lenge kviet seg for å stille seg bak Biden, sier han

President Donald Trump mener demokratene planlegger et «kupp» mot Bernie Sanders. Heldahl vil ikke gå så langt som å si seg enig med den frittalende presidenten, men forteller at Sanders møter mye motstand innad i partiet.

– De vil stoppe Sanders, og da er Biden best blant dem som står igjen.

– Hvis Biden gjør det like bra på Supertirsdagen, så blir det tomannsløp mellom Biden og Sanders, sier Hesdahl.

Riksrett

Joe Biden har tidvis vært i hardt vær. Biden har blitt beskyldt for å være korrupt etter at det kom fram at hans sønn hadde forbindelser til et gasselskap i Ukraina, samtidig som Biden var visepresident.

President Donald Trump skal deretter ha «truet» Ukrainas president med å holde tilbake økonomiske midler dersom Ukraina ikke etterforsket Bidens sønn. Den betente saken endte med at Trump ble stilt for riksrett, og frifunnet, for maktmisbruk.

Hesdahl tror ikke Ukraina saken har satt en demper for Biden på målingene.

– Det har ikke hatt så mye effekt i primærvalgene, men blir nok mye brukt i presidentvalget, sier han.

Heldahl har dermed ingen håp for at årets valgkamp kommer til å bli hyggeligere enn forrige gang.

– Det blir nok ganske nøyaktig samme plan. Så tvil om Biden som korrupt og dement.

- Trump er favoritt

Dersom Biden skulle bli demokratenes kandidat i høst, kan han få en tøff kamp mot sittende president Trump, mener Mjelde.

– Ja, han kan vinne, men Trump er en formidabel valgkamppolitiker og i sin første periode. Sittende presidenter blir normalt gjenvalgt etter partiets første periode. Trump er forhåndsfavoritt.

Hele Norges coronakart