Fremveksten av fornybar kraftproduksjon og nye energiaktører er i ferd med å endevende det europeiske kraftmarkedet. Foto: NTB Scanpix
Fremveksten av fornybar kraftproduksjon og nye energiaktører er i ferd med å endevende det europeiske kraftmarkedet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Spår billig strøm i lang tid

Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group tror lave kraftpriser er kommet for å bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - Vi venter at det vil være lønnsomt å investere i vindkraft fra 2030 uten subsidier, og at vindkraftutbyggingen vil sette et tak på nordiske kraftpriser, sier Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting Group til Finansavisen.

Fremveksten av fornybar kraftproduksjon og nye energiaktører er i ferd med å endevende det europeiske kraftmarkedet.

En ny analyse fra Thema Consulting Group antyder at nordiske kraftpriser kan bli så lave som 30 euro pr. megawattime (MWh) på lang sikt.

«Best guess»-scenariet til konsulentselskapet er at kraftprisene forblir flate frem mot 2020, og deretter øker gradvis mot 40 euro pr. MWh i 2017-priser.

- Prisene vil imidlertid forbli flate utover 2020 dersom man i større grad får investeringer i desentralisert produksjon og lagring, som solkraft og batterilagring. Vi ser allerede at dette skjer i Tyskland, sier Holm Rennesund til avisen.

Ser strøm til 40 øre

I rapporten har Holm Rennesund og kollegene kommet frem til tre forskjellige scenarier knyttet til det nordiske energimarkedet.

I hovedscenariet taler ifølge Finansavisen blant annet en ny og strengere handelsperiode for CO2-kvoter i EU og utfasing av kjerne- og kullkraft for lavere tilbud og høyere priser fra 2020.

Veksten i fornybar energi vil ikke være tilstrekkelig til fullt opp å dekke utfasingen av kjernekraft på mellomlang sikt, ifølge Holm Rennesund. Scenariet innebærer imidlertid en rekke antagelser.

- Scenariet krever reformer og tilstramming av CO2-markedet i Europa og en mer koordinert fornybarpolitikk. I dag har man flere fragmenterte systemer i ulike land, men vi begynner å se tegn til at dette er i ferd med å endres, sier han.

Men selv om energipolitikken i EU samordnes og utslippskravene strammes, vil økningen i kraftpriser være begrenset, ifølge Holm Rennesund.

- Vi tror ikke på kraftpriser på mye over 45 euro pr. MWh fra 2030 til 2045 i noen av scenariene, sier han til avisen.

Omregnet med dagens valutakurs tilsvarer prisen drøye 40 øre pr. kilowattime (KWh).

Til sammenligning var snittprisen på elektrisitet for norske husholdninger 33,1 øre pr. KWh ekskludert avgifter og nettleie i andre kvartal, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Andre økonominyheter:
- Gir rom for en liten jappetid
- Det begynner å bli litt "ulv, ulv"