BOLIG: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets har prognoser som viser 20.000 flere arbeidsledige neste år og fall i boligprisene. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
BOLIG: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets har prognoser som viser 20.000 flere arbeidsledige neste år og fall i boligprisene. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

Spår boligprisfall og 20 000 flere arbeidsledige neste år

Økonomene i DNB Markets tror på boligprisfall både i 2015 og 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): DNB Markets spådde i fjor at boligprisene ville falle kraftig i år. Dette har sjeføkonom Øystein Dørum gått tilbake på, og meglerhuset tror nå på en forsiktig oppgang i år på en prosent.

Men økonomene i DNB Markets er fremdeles urolige for de kommende årene, og tror nå på fall i boligprisene både i 2015 og i 2016.

Ledigheten opp - Vår boligprismodell tilsier et boligprisfall på fire prosent, men vi tror dette vil fordele seg omtrent likt på drøyt to prosent i både 2015 og 2016, sier seniorøkonom Kjersti Haugland til Finansavisen i dag.

Grunnen til at Haugland spår fall i boligprisene de neste to årene er først og fremst at hun tror at ledigheten vil stige fremover.

Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var antallet arbeidsledige ved utgangen av februar på 96 000, tilsvarende en AKU-ledighet på 3,5 prosent. Det var 1000 flere enn på samme tid i fjor, men Hauglands prognose er at den vil øke neste år.

- Vi snakker ikke om noen dramatisk økning, men likevel den høyeste ledigheten vi har hatt siden 2005, sier hun
.

Prognosene tilsier at AKU-ledigheten vil stige til 4,1 prosent neste år, noe som i praksis tilsvarer nesten 20 000 flere ledige enn i dag. I så fall er det snakk om 116 000 ledige. Og i 2016 ventes det at ledigheten har steget til 4,2 prosent.

Fallet stopper Boligprisene påvirkes også av boligbyggingen, og DNB Markets ser nå for seg at boliginvesteringene vil falle med to prosent i år og 4,5 prosent neste år.

Etter to år med fall i boliginvesteringene tror imidlertid banken at det snur igjen, og fra 2017 skal boligprisene ha falt fra seg.

Lav rente En annen viktig variabel i boligmarkedet er rentene, og her ventes det fortsatte lav styringsrente fra Norges Banke en god stund til.

Norges Bank valgte torsdag å holde styringsrenten uendret. Sentralbanksjef Øystein Olsen sa heller ikke noe som endrer på prognosene om når styringsrenten, som ligger på 1,5 prosent, kan bli satt opp. De fleste tror på Norges Banks prognose om at det vil skje tidligst neste sommer.

DNB Markets tror at første renteheving fra Norges Bank kommer neste september, et kvartal senere enn Norges Bank har varslet.

Flere nyheter - Alle tror at kjøperne har rømt, men det har de ikke
Rentedommen er klar
Hotellprisene øker med 1.211 prosent