BØRS: Stig Roar Myrseth, som driver forvaltningsfondet Dovre Forvaltning, ser lyst på utsiktene, men er redd for to ting. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BØRS: Stig Roar Myrseth, som driver forvaltningsfondet Dovre Forvaltning, ser lyst på utsiktene, men er redd for to ting. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Spår børsoppgang, men ser to ting som kan velte lasset

Det er tre ting som tilsier videre børsoppgang, men det er også to ting som kan velte børslasset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning spår en hyggelig vinter på børsene.

- Vestlige økonomier som bedrer seg, en moderat prising og lave renter taler for en hyggelig vinterbørs. Hovedrisikoen er Kina og amerikanske politikere, sier han.

Det lysner i Europa Myrseth peker på Spania, som etter ni kvartaler med resesjon endelig har passert bunnen.

- Veksten var positiv i 3. kvartal og fremgangen var bredt basert. Det lysner i Europa selv i de konkurstruede landene rundt Middelhavet, fortsetter han.

USA er lavkonjunkturen inne i sitt sjette år, men her venter Myrseth en lysning nå.

- Neste år venter vi at veksten skyter over trend og at en mangeårig høykonjunktur innledes. En viktig årsak til optimisme er at motvindene fra offentlige innstramminger vil avta markert i 2014. Videre er det mye oppdemmet behov etter at bedrifter og husholdninger har spinket og spart i en årrekke, sier han.

Myrseths kjernescenario er sterkere økonomisk vekst og at resultatvekst vil være drivkraften fremover.

- Vestlige selskaper bør kunne øke inntjeningen med 10-20 prosent i året både i 2014 og 2015. Dette vil gi rom for en børsoppgang i samme størrelsesorden, sier han.

Tviler på ny USA-krise Den mest nærliggende faren er amerikanske politikere. Offentlig sektor er nå gjenåpnet, men kompromisset tidligere denne måneden representerer, ifølge Dovre-direktøren, likevel ingen løsning.

Demokratene og Republikanerne ble kun enige om å være uenige og kjøpe seg litt mer tid. 15. januar utløper regjeringens fullmakt til å bruke mer penger. Videre må gjeldstaket heves innen midten av mars.

- Vi tviler på at Republikanerne vil utløse en ny budsjettkrise. Årsaken er at de kom dårlig ut av den forrige på meningsmålingene. Å stenge ned offentlig sektor og true med mislighold er heldigvis ingen vinnersak. Ingenting er imidlertid sikkert i politikken, sier Myrseth.

Den største trusselen Den største trusselen på lengre sikt er de fremvoksende økonomiene. Av BRIC-landene står det verst til med India og Brasil, mens Kina er viktigst på grunn av sin størrelse.

- Kinesisk økonomi har de siste årene bygget opp faretruende ubalanser så som høytflyvende boligpriser, frisk kredittekspansjon og et abnormt investeringsnivå. Disse ubalansene kan bli kimen til en krise om ikke myndighetene opptrer klokt, advarer Myrseth.

Flere nyheter Spetalen fyrte opp REC-rakett på rød Oslo Børs
Rigget for oppgang i tørrbulk
Bestiller nye Boeing-fly for 175 mrd?