Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaendringenes konsekvenser:

Spår brutalt valg: Redd strendene eller husene

Geologer spår at kysten av Sør-California vil rammes hardt av stigende havnivå.

UBEBOELIG: I Pacifica i San Francisco har flere hus og leiligheter blitt erklært ubebolige, som en konsekvens av at klippene eroderer. Nå frykter geologer at det samme vil skje i sør-California også. FOTO: Leah Millis / Polaris / NTB Scanpix
UBEBOELIG: I Pacifica i San Francisco har flere hus og leiligheter blitt erklært ubebolige, som en konsekvens av at klippene eroderer. Nå frykter geologer at det samme vil skje i sør-California også. FOTO: Leah Millis / Polaris / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-California er kjent for sine mange surfestrender, og kjendiser som i hopetall har strømmet til kystperler som for eksempel Malibu.

I en fersk rapport spås området derimot en dyster framtid.

Geologer i U.S. Geological Survey (USGS) mener at som en følge av issmelting i Antarktis vil havnivået øke. Konsekvensen av det - mener geologene - er at hyppigheten av bølger som slår mot kystlinja vil øke, noe som i økende hastighet vil erodere fjellene som strekker seg ned i havet.

BØLGEEROSJONER: U.S. Geological Survey (USGS) har delt denne grafikken for å vise prosessen de mener er i ferd med å true sør-California. Foto: U.S. Geological Survey
BØLGEEROSJONER: U.S. Geological Survey (USGS) har delt denne grafikken for å vise prosessen de mener er i ferd med å true sør-California. Foto: U.S. Geological Survey Vis mer

California-klisjeer

Enten om det er på tv, eller med egne øyne har du sikkert sett det: Mennesker som glir forbi Santa Monica Pier på rulleskøyter, eller hobbytrubadurer som klimprer på gitaren på en kystvendt terrasse i Malibu. California-klisjeene er mange, men nå står politikerne fra Santa Barbra til San Diego overfor et brutalt valg.

Geologene mener at de enten må redde de offentlige badestrendene ved å fylle dem med sanden som eroderer fra klippene, eller styrke dem med steinblokker og betongvegger for å skjerme tusenvis av kysthjem fra de varslede bølgene.

En av forfatterne bak rapporten, Patrick Barnard, ønsker å forklare situasjonen på en måte som alle forstår.

- Det er snakk om et stort volum med masse, sier han. Om vi omgjør det til lastebillass, tilsvarer det 30 millioner fulle lass med masse som vil erodere fra klippene. Om man setter lastebilene etter hverandre, vil de strekke seg rundt jordas omkrets flere ganger, forklarer han til The Washington Post.

KVELDSTUR: Mange legger kveldsturen til en strand nær Santa Monica FOTO: Reed Saxon / AP / NTB Scanpix
KVELDSTUR: Mange legger kveldsturen til en strand nær Santa Monica FOTO: Reed Saxon / AP / NTB Scanpix Vis mer

Blått vann, avslappet atmosfære

Kystperlene er mange. Tidligere i år reiste Dagbladet Magasinet for å undersøke det mange mener er essensen av California, Malibu. Og området er ikke bare billedskjønt.

«'21 Miles of Scenic Beauty' lover veiskiltet, 3,4 mil med kystskjønnhet. Det er en underdrivelse. Malibu viser seg fra sin beste side, morgendisen glir over strålende sol, mens vi passerer strandsone etter strandsone, den ene vakrere enn den andre», beskriver journalisten.

Mange reiser dit for å oppleve frihet, sol og surfekultur. En av dem Dagbladet Magasinet møtte på veien, Sarah Carbia (36), beskriver en dag like nord for Malibu slik: Hun våkner, drikker kaffe, sjekker bølgevarselet. Jobber. Surfer.

- Det er som om noe klør i kroppen når jeg ikke får surfe. For meg er Malibu solskinn. Vannet her er blåere og folk er lykkeligere enn andre steder. Det er en avslappet atmosfære, fortalte hun.

Konsekvenser lenger nord

Men idyllen er i ferd med å slå sprekker. I undersøkelsen spår geologene at ved enden av dette århundre, kan klippene erodere dobbelt så raskt, sammenliknet med tallene man observerte mellom 1930 og 2010 - alt avhengig av hvor mye havnivået stiger.

USGS tok på seg arbeidet med å undersøke situasjonen, for å kunne informere lokalpolitikere om klimaendringenes mulige effekter. Undersøkelsen fokuserer på Sør-California, men geologene vil også undersøke andre områder i framtida.

Litt lenger nord, i San Francisco, har man allerede tatt grep for å være forberedt på konsekvensene. Der har de fjernet hus på klipper som har blitt offer for bølgeerosjon, og andre områder som har blitt rammet av kraftig flom, skriver Washington Post.

De har også startet prosessen med å flytte motorveien Great Highway fra Ocean Beach, fordi erosjoner spiser jorda under den.

SURFING: Folk valfarter til Malibu for å ri bølger. Foto: Susanne Kindt
SURFING: Folk valfarter til Malibu for å ri bølger. Foto: Susanne Kindt Vis mer
BORT FRA KJAS OG MAS: Langs kysten av Malibu finnes det mange luksuriøse hjem. Over årene har mange kjendiser flyttet til byen for å få en pause fra storbyjaget. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
BORT FRA KJAS OG MAS: Langs kysten av Malibu finnes det mange luksuriøse hjem. Over årene har mange kjendiser flyttet til byen for å få en pause fra storbyjaget. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Mulige utveier

Selv om geologene ser noen mulige utveier, er de ikke i tvil om at konsekvensene av spådommene vil være brutale.

- Man kan bruke sanden som eroderer fra klippene til å fylle de offentlige sandstrendene. Dersom det ikke gjøres, kan det hende de ikke overlever det stigende havnivået, står det i en uttalelse USGS ga i forbindelse med undersøkelsen.

Med forslaget for å redde kysthjemmene - altså å styrke strendene med betongvegger - i bakhodet, skaper det et vanskelig valg for politikerne.

- Politikerne kan måtte bli nødt til å velge mellom strendene, eller kysthjemmene.

Hovedforfatteren av undersøkelsen, Sean Vitousek, mener at om strendene forsvinner, forsvinner også en del av lokalbefolkningens identitet.

- Strendene er kanskje det mest ikoniske ved California, og muligheten for at vi mister dem er reell. Konsekvensene av det vil ikke bare påvirke turismeinntektene, men også infrastrukturen, forretninger og ødelagte hjem.