RØKKES TANKERE: Verdien har steget over 2.000 prosent, men det kan være mer å gå på. Foto: Espen Røst / Dagbladet
RØKKES TANKERE: Verdien har steget over 2.000 prosent, men det kan være mer å gå på. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Spår doblig for Røkkes tankbåter i USA

Aksjen steg over 2.000 prosent i fjor. Nå tror hedgefondforvalter at aksjen kan dobles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): American Shipping Company, med Kjell Inge Røkkes Aker som største eier, steg 2.058 prosent på Oslo Børs i fjor. Siden nyttår har aksjen steget videre og mandag var selskapet verdsatt til 2,5 milliarder kroner.

Hedgefondforvalter Steve Tananbaum i GoldenTree mener imidlertid, ifølge Finansavisen, at selskapet er verdt det dobbelte, og at aksjen dermed nesten kan doble seg, fra mandagens 42 kroner til over 83 kroner i løpet av de neste to årene.

Forvalteren tar også til orde for at tankgiganten OSG skal kjøpe opp Aker-selskapet American Shipping Company før kursen eksploderer, men det kan ikke skje før OSG kommer ut av konkursbeskyttelsen det har vært under det siste året, skriver avisen.

Aksjen hopper Tirsdag hopper aksjen 11 prosent, og da er verdien på selskapet kommet opp i knapt 2,8 milliarder kroner. Da er allerede en del av oppsiden tatt ut, men hvis Tananbaum har rett i sin verdivurdering kan aksjen altså stige 79 prosent til.

Bakteppet for Tananbaums optimisme er den amerikanske produksjonen av skiferolje, som ventes å øke 100 prosent i løpet av de neste syv årene.

All sjøgående oljetransport mellom amerikanske havner reguleres av det såkalte Jones Act-regimet, som kun tillater bruk av skip bygd i USA, og kontrollert av amerikanske eiere. Kun to verft i USA er i stand til å levere egnede skip, og de klarer sammen å presse ut maksimalt fire tankskip pr. år, skriver Finansavisen.

Denne flaskehalsen, i kombinasjon med økt oljeproduksjon, vil skape et betydelig undertilbud på båter de neste årene, og følgelig presse opp ratene, ifølge GoldenTree.

OSG kan betale dobbel børskurs og likevel få verdi ut av et oppkjøp, skriver Finansavisen.

Kontrolleres av Røkke Aker-eide Converto Capital sitter med 19,07 prosent av aksjene i selskapet, men i tillegg sitter fondet med såkalte TRS-avtaler som omfatter totalt 21,76 prosent av aksjene i selskapet.

Totalt eier og kontrollerer det Røkke-kontrollerte Aker dermed 40,83 prosent av tankrederiet, som ledes av nordmannen Dag Wittusen.

Flere nyheter Beskyldes for CV-juks
- Nå settes nervene på prøve
Skyldte 35 millioner da hun døde