ULYKKER: Statens vegvesen tror 50 personer vil omkomme i trafikken i sommer. I denne ulykken døde en 70 år gammel kvinne i Frogn 9. juni i år. Foto: NTB Scanpix
ULYKKER: Statens vegvesen tror 50 personer vil omkomme i trafikken i sommer. I denne ulykken døde en 70 år gammel kvinne i Frogn 9. juni i år. Foto: NTB ScanpixVis mer

Spår dødssommer på norske veier

Frykter at 50 personer vil omkomme i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens vegvesen kommer med triste spådommer om vegtrafikken i sommer.

Vegvesenet frykter at så mange som 50 personer vil omkomme i trafikken i løpet av sommermånedene. I løpet av første halvår i år har 63 mistet livet på veiene. Det er 16 flere enn på samme tid i fjor.

Bare den siste uka har tre personer omkommet i trafikken.

Mandag omkom en kvinne i en møtekollisjon med et vogntog ved Gjelleråsen i Akershus, fredag ettermiddag mistet en motorsyklist livet etter en utforkjøring på fylkesvei 51 ved Båtskardet i Øystre Slidre og lørdag morgen omkom en mann etter en utforkjøring på fylkesvei 504 Buevegen i Rogaland. I tillegg til disse har det vært flere ulykker med personskader.

- Om sommeren er det statistisk flere ulykker på veiene. Det skyldes blant annet at folk kjører fortere på grunn av at det er bra vær og lyst store deler av døgnet, samt at flere kjører i ruspåvirket tilstand, sier Roar Larsen, fungerende leder i Utrykningspolitiet (UP) til Dagbladet.

16 dødsulykker i juni

Bare i juni omkom 16 personer, noe som er ni flere enn samme måned i fjor. Og bare i løpet av de fire første dagene av juli mistet seks personer livet.

– Vi har ingen umiddelbar forklaring, sier Rita Helen Aarvold – som arbeider med trafikksikkerhet i Statens vegvesen til NTB.

Vegvesenet frykter rundt 1.700 trafikkulykker med opp mot 50 drepte i løpet av sommeren. Statistikken viser at én av tre dødsulykker på veiene skjer i de tre sommermånedene.

Fungerende UP-sjef Larsen er ikke overrasket over den dystre spådommen til Statens vegvesen. Han sier at de ikke vil ha flere kontroller i sommer enn resten av året, selv det er flere ulykker. UP har omtrent 100 prioriterte strekninger i landet.

- Vi har i flere år hatt de samme nivået på kontrollvirksomheten vår. Antallet kontroller er tilpasset hvor mye mannskap vi har tilgjengelig, men også hvor mye trafikk det er, sier Larsen.

God trend på vei til å snu

En gjennomgang av sommertrafikken i juni, juli og august de siste fem årene viser at det i snitt omkommer 49 personer, og at rundt 2.000 personer vil bli skadd i trafikken i juni, juli og august.

I fjor var det historisk få dødsulykker på norske veier. Ikke siden 1940-tallet har så personer dødd i trafikken. Den nedadgående trenden kan nå være på vei til å snu dersom flere dør.

Audun Heggestad i Trygg Trafikk sier at det er vanskelig å komme med en forklaring om hvorfor antall dødsulykker øker.

- Jeg er overrasket over at antall ulykker har økt så mye som det har gjort. Jeg bemerker meg særlig at det er langt flere motorsykkelulykker enn tidligere, og det er en større risiko, og de er derfor mer utsatte enn andre i trafikken, sier Heggestad til Dagbladet.

Flere menn dør

Trygg trafikks oversikt over antall dødsulykker viser at en økende andel er motorsyklister. Seks av dødsulykkene så langt i år har vært på motorsyklister. I gjennomsnitt er det flere menn enn kvinner som dør i trafikken, og de aller fleste er mellom 45 og 64 år.

- Om sommeren kjører man flere kilometer og man kjøre gjerne lengre turer enn normalt. Det er også tørre veier og det fører til at flere tråkker på gassen. Om sommeren nyter folk også mer alkohol og det gjør at flere kjører i beruset tilstand, sier Audun Heggestad.

Heggestad håper selvfølgelig at spådommene til vegvesenet ikke stemmer, men anbefaler likevel alle bilister og motorsyklister å kjøre rolig i sommer.

- Ta det rolig, bruk bilbelte, vær oppmerksom og ikke kjør fortere enn nødvendig, oppfordrer han.