Spår dramatisk nedgang i svensk økonomi

Arbeidsledigheten stiger og vil fram mot 2011 øke til nesten 12 prosent, tror finansministeren.

NEDGANGSTIDER: Sveriges finansminister Anders Borg (til venstre) spår at landets økonomi vil krympe med 4,2 prosent i år, før det neste år igjen blir tegn til vekst. Arbeidsledigheten stiger og vil fram mot 2011 øke til nesten 12 prosent, heter det i en kunngjøring fra det svenske finansdepartementet onsdag. Her snakker Borg med sin tyske kollega Peer Steinbrück under et møte i Berlin. Foto: Hannibal Hanschke, REUTERS/SCANPIX
NEDGANGSTIDER: Sveriges finansminister Anders Borg (til venstre) spår at landets økonomi vil krympe med 4,2 prosent i år, før det neste år igjen blir tegn til vekst. Arbeidsledigheten stiger og vil fram mot 2011 øke til nesten 12 prosent, heter det i en kunngjøring fra det svenske finansdepartementet onsdag. Her snakker Borg med sin tyske kollega Peer Steinbrück under et møte i Berlin. Foto: Hannibal Hanschke, REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sveriges økonomi vil krympe med 4,2 prosent i år. Arbeidsledigheten stiger og vil fram mot 2011 øke til nesten 12 prosent, spår den svenske finansministeren Anders Borg.

- Nedturen i verdensøkonomien etter finanskrisen gjør framtidsutsiktene svært dystre. Sveriges BNP vil falle dramatisk, ledigheten vil vokse og de offentlige finansene vil svekke seg ytterligere, heter det i en kunngjøring fra finansdepartementet i Stockholm onsdag.

Ifølge svenske myndigheter vil bruttonasjonalprodukt (BNP) synke med 4,2 prosent i år, men øke med 0,2 prosent neste år, med 2,4 prosent i 2011 og med 4,0 prosent i 2012. BNP er den samlede verdi av de varer og tjenester et land produserer på ett år.

Den svenske arbeidsledigheten ventes å vokse til 8,9 prosent av arbeidsstyrken i år og stige ytterligere til 11,1 prosent neste år og 11,7 prosent i 2012. Finansminister Borg innrømmer at svenskene står overfor «enorme økonomiske utfordringer».

Han lover å møte disse utfordringene med tiltak som ikke bidrar til en ytterligere svekkelse av statens finanser. Likevel må svenskene regne med budsjettunderskudd fram til 2012, sier finansministeren.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer