Spår dyrere strøm

Løsningen på høyere strømpriser er å ikke ha på vaskemaskinen og tørketrommelen samtidig. Det mener olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet.no): På tross av fulle vannmagasiner og mye snø i fjellene er det få som tror på varige lave strømpriser i Norge. De fleste tror heller at strømmen kommer til å bli dyrere. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er intet unntak.

- Vi må alle være forberedt på at energi kommer til å bli priset høyere, sier Enoksen til Dagbladet.

Enoksens løsning er banal: vi må bli flinkere til å spare strøm. Derfor vil han gi befolkningen større innsikt i sitt eget strømforbruk.

For ifølge Enoksen ville mye av Norges energiproblem blitt løst hvis folk ikke bruker alle de elektriske hjelpemiddelene samtidig.

- Hvis man klarer å få strømforbruket jevnere utover hele dagen vil det kunne gi store utslag. Venter med å sette på tørketrommelen til man er ferdig med vaskemaskinen. Slik får man ikke de store toppene og strømmen vil bli billigere, sier Enoksen, som mener man på den måten vil kunne unngå utbygging av ny kraftkilder.

Enoksen har derfor bestemt seg for å starte arbeidet med innføring av toveiskommunikasjon for alle strømforbrukere. Dette innebærer installering av moderne måler- og kommunikasjonsutstyr.

Den nye teknologien vil blant annet gjøre det mulig å kontrollere bruken av strøm time for time.

Enoksens nye system er ikke billig, og vil bli en betydelig investering. Anslagene for investeringskostnadene ligger på rundt 1850 kroner per måler. Totalt sett utgjør dette 4,5 til 5 milliarder kroner.

TOVEISKOMMUNIKASJON:Den nye teknologien vil blant annet gjøre det mulig å kontrollere bruken av strøm time for time. Foto: TOM E. ØSTHUUS
TOVEISKOMMUNIKASJON:Den nye teknologien vil blant annet gjøre det mulig å kontrollere bruken av strøm time for time. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Dette vil utgjøre mellom 40 og 50 kroner i året per hustand, opplyser Enoksen. Dette utgjør mellom en til to prosent økning.

Utbyggingen skal finansieres på vanlig måte gjennom nettleien, og man legger opp til at utbyggingen skal være gjennomført innen 2013.

Spår dyrere strøm