Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår enorme forandringer: - Sjokkerende

Kvinner føder stadig færre barn. Nå frykter forskerne konsekvensene av en dramatisk nedgang i befolkningstall.

ADVARER: En stadig eldre og, enkelte steder, mindre befolkning vil skape utfordringer i åra framover, advarer forskerne bak en fersk studie. Foto: Pa Photos
ADVARER: En stadig eldre og, enkelte steder, mindre befolkning vil skape utfordringer i åra framover, advarer forskerne bak en fersk studie. Foto: Pa Photos Vis mer

Kvinner føder stadig færre barn. Innen 2100 kan befolkningstallet til flere europeiske og asiatiske land bli halvert, advarer en ny rapport.

Det kommer fram i en fersk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Halvert befolkning

Forskere ved University of Washington's Institute for Health Metrics and Evaluation har konkludert med at den globale fertilitetsraten, altså antall barn en kvinne i snitt vil føde gjennom livet, vil synke til 1,7 innen 2100.

I 2017 fødte kvinner verden over i snitt 2,4 barn hver. For at en befolkning ikke skal krympe i størrelse over tid, er man avhengig av en fødselsrate over 2,1 i velutviklede land, heter det i rapporten.

Også i Norge har fertilitetsraten vært et mye omtalt tema de siste åra. Så mye at da 2018 ble tilbakelagt, benyttet statsminister Erna Solberg nyttårstalen til å oppfordre nordmenn til å lage flere barn.

- For å opprettholde folketallet, må hver av oss få litt over to barn i gjennomsnitt. I dag er tallet bare 1,6. Da blir det relativt sett færre unge som skal bære en stadig tyngre velferdsstat på sine skuldre. Norge trenger flere barn, slo Solberg fast.

I alt kan 23 europeiske og asiatiske land, inkludert Spania, Portugal, Thailand og Japan, i ytterste konsekvens regne med få halvert befolkningstallet i løpet av de neste 80 åra.

Og Norge er ikke alene. I Italia er befolkningstallet ventet å synke drastisk fra 61 millioner i 2017, til 28 millioner i 2100, ifølge studien

Til og med Kina, som per i dag er verdens mest folkerike land, vil nå toppen av befolkningsveksten med 1,4 milliarder mennesker innen 2024. Deretter vil befolkningsveksten gradvis avta, og innen 2100 vil det være «bare» 730 millioner mennesker i landet. Da har India overtatt tronen, anslår rapporten.

Verdens totale befolkning vil nå toppen i 2064 med 9,7 milliarder mennesker. I 2100 vil folketallet imidlertid ha gått ned til 8,8 milliarder, ifølge forskerne.

- Sjokkerende

NYTTÅRSTALE: Statsminister Erna Solberg holdt sin sjette nyttårstale 1. nyttårsdag fra statsministerboligen. Der snakket hun varmt om familien, og hvor viktig det er at det fødes flere barn i Norge. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

- Dette er sjokkerende, sier hovedforfatteren av studien, professor Christopher Murray, til BBC.

Forskerne estimerer at det i 2100 vil være 866 millioner mennesker over 80 år, mot 141 millioner i 2017. På den andre siden vil antall barn under fem år stupe fra 681 millioner til 401 millioner i løpet av samme tidsperiode.

- Det vil skape en enorm sosial forandring. Det bekymrer meg fordi jeg har en åtte år gammel datter, og jeg lurer på hvordan verden kommer til å se ut, sier han.

Velutviklede land som USA, Australia og Canada vil ikke være i stand til å opprettholde en arbeidsfør befolkning uten innvandring fra mindre velstående land, slår forskerne fast.

- Vi kommer til å gå fra perioden hvor det er et valg å åpne grensene eller ikke, til å måtte konkurrere om migrantene, sier Murray til BBC.

- Flere rullatorer

- Vi må nok forberede oss på en befolkning med flere rullatorer enn barnevogner, for å si det sånn, sier Marianne Tønnessen, forsker og demograf ved OsloMet. Ifølge Tønnessen vil også Norge merke mer til en stadig aldrende befolkning, men ikke i like stor grad som andre europeiske land.

- Det er effekter i begge retninger, men for klimaet og naturen, så vil nok mange si at det er bra at vi ikke blir for mange mennesker, sier hun.

Ifølge Tønnessen er utdanning blant kvinner, samt økt velstand og utvikling, en faktor som ofte bremser fertilitetsraten i befolkningen.

- Det henger ofte sammen med velstand og urbanisering. Det er ikke nødvendig med så mange barn for å holde driften av gården oppe. Det kan til og med være en utgift, sier hun.

I 2018 ble det født litt over 55 000 barn i Norge, 1500 barn færre enn året før. De siste ti åra har det samlede fruktbarhetstallet gått gradvis ned, ifølge tall fra SSB. Årsaken til hvorfor norske kvinner føder færre barn enn tidligere, er man imidlertid ikke helt sikker på, ifølge Tønnessen, men hun påpeker at nedgangen i barnetall har vært omtrent like sterk i alle utdanningsgrupper.

- Man burde i hvert fall finne ut mer om hvorfor norske kvinner ikke får flere barn. Hvis man vet hvorfor, så kan man sette i gang tiltak som gjør at kvinner som faktisk ønsker seg barn, lettere kan få det.

Tredobling i Afrika

Men alle pilene peker ikke ned. Befolkningen sør for Sahara er ventet å tredoble seg innen 2100. Forskerne bak studien estimerer at det da vil befinne seg over tre milliarder mennesker fordelt på de afrikanske landene sør for Sahara. I Nigeria alene kan det bli opp mot 791 millioner mennesker. I så fall blir Nigeria verdens nest største land målt i folketall.

- I de fattigste landene er det fortsatt høye barnetall og befolkningsvekst. Og det henger nok sikkert litt sammen med tilgangen på prevensjon, men også den økonomiske utviklingen og om jenter får utdanning, og det kan også være kulturelt betinget, sier Tønnessen.

- Når det er sagt, så er befolkningsveksten på vei ned flere steder, også i afrikanske land, fortsetter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!