Spår EØS-rabalder på LO-kongressen

Det blir bråk om EØS-avtalen og om konsekvensutredning eller vern av Lofoten når LO møtes til kongress i mai.

BRÅK: Det blir ikke lederstrid på LO-kongressen denne gangen. Hans-Christian Gabrielsen stiller uten motkandidat. Dermed blir det strid om EØS og konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Leder i Fellesforbundet advarer LO mot å skrote EØS-avtalen og vente og se hva Storbritannia får til. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BRÅK: Det blir ikke lederstrid på LO-kongressen denne gangen. Hans-Christian Gabrielsen stiller uten motkandidat. Dermed blir det strid om EØS og konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Leder i Fellesforbundet advarer LO mot å skrote EØS-avtalen og vente og se hva Storbritannia får til. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LO-sekretariatet har ikke funnet det hensiktsmessig å prøve å sy sammen et kompromiss på forhånd. Dermed kan begge stridssakene bli avgjort i kongressalen gjennom håndsopprekning.

Noen forbund sier nei til EØS-avtalen. Handel og Kontor vil reforhandle avtalen. Også i andre forbund er det sterke krefter som vil ha Norge ut av EØS. Brexit har gitt motstandere av både EU og EØS vind i seilene. Mange i deler av fagbevegelsen mener EØS-avtalen bidrar til sosial dumping.

- Må avvvente Brexit

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, advarer sterkt mot å skrote avtalen.

- Når kongressen samles i mai 2017, vet vi ikke hva som skjer med Storbritannia. Etter at de har utløst paragraf 50, har de to år på å framforhandle en avtale. Før vi ser hva som kommer ut av dette for Storbritannia, er det smart å bli stående med det vi har. Det gir LO dårlige påvirkningsmuligheter framover dersom to tredeler av Stortinget ønsker noe annet enn oss, sier Eggum til Dagbladet.

Han tror LO-kongressen ender med et vedtak om å beholde EØS-avtalen, men regner med heftig debatt og harde slag. Det er ikke som i gamle dager, at Youngstorget – eller Lilletorget der Fellesforbundet holder til - kunne sende ut direktiver og piske delegatene på plass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer