Spår EU-nederlag for Blair

Meningsmålinger i flere britiske søndagsaviser spår at statsminister Tony Blair kommer til å lide et sviende nederlag når britene skal stemme over EU-grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EUs ledere ble i helgen enige om en konstitusjon for unionen, men grunnloven vil ikke tre i kraft før den er godkjent av alle de 25 medlemslandene.

I en måling foretatt av instituttet YouGov for avisen The Sunday Times sier 49 prosent av de spurte at de vil stemme mot grunnloven, mens bare 23 prosent vil stemme for konstitusjonen.

Den samme avisen gjengir også en måling foretatt av instituttet ICM for den britiske kampanjen Stem nei. I denne målingen sier 57 prosent nei og bare 28 prosent ja til grunnloven.

Ekstra bekymringsfullt er det også for Blair at svært mange Labour-velgere, som tradisjonelt er mer positive til EU enn velgere som støtter de konservative, sier nei til grunnloven.

YouGov-målingen viser også at mange briter er svært dårlig informert om innholdet i grunnloven. Stikk i strid med det som står i konstitusjonen tror mange briter at en EU-representant vil overta Storbritannias faste plass i FNs sikkerhetsråd, og at britene vil trenge europeisk godkjennelse før landet går til krig.

- Ikke overaskende

- Det er ikke overaskende at en ser slike tall i Storbritannia, sier Ingvild Næss Stub, informasjonssjef i Europabevegelsen.

- Britene har en svært EU-kritisk presse som ikke går av veien for å trykke en rekke usannheter om EU, sier hun videre.

- Kunnskap forandrer folks holdning

- Erfaringer fra en rekke land, også Storbritannia viser at når folks kunnskap om EU øker blir også folks holdninger endret, og gjerne mer positive, sier Næss Stub videre.

Krever umiddelbar folkeavstemming

Det konservative opposisjonspartiets leder Michael Howard kommer til å kreve at folkeavstemningen blir avholdt umiddelbart, erklærte hans talsmann lørdag. De konservative vil forsøke å utnytte at det ser ut til å være flertall i befolkningen mot grunnloven, skriver avisen The Sunday Telegraph.

(NTB)

TØFFE TIDER I MØTE: Storbritannias statsminister Tony Blair