Renteoppgang: Sjeføkonom Jørgen Gudmundsson tror Norges Bank må vente på mye av renteoppgangen. Foto: ITTIGallery / Shutterstock / NTB scanpix
Renteoppgang: Sjeføkonom Jørgen Gudmundsson tror Norges Bank må vente på mye av renteoppgangen. Foto: ITTIGallery / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Spår færre rentehopp enn ventet

Inflasjonen er så lav at Norges Bank må droppe mye av renteoppgangen, mener sjeføkonom.

(Finansavisen.no): Norges Bank endret, som ventet, ikke renten fra 0,50 prosent ved rentemøtet denne uken.

I stedet for en jevnt stigende kjerneinflasjon, slik Norges Banks prognoser viste i mars, tyder Norges Banks korttidsmodell SAM nå på et klart fall til rundt 1,0 prosent i sommer. Hele inflasjonsoppgangen utsettes med ett år, sammenlignet med prognosene fra Pengepolitisk rapport i mars. skriver Finansavisen.

- Betyr nye og lavere inflasjonsprognoser fra SAM at Norges Bank må ta i hardere for å få inflasjonen opp i nærheten av målet?

- Ja, jeg tror det. Og det er trolig blitt viktigere fordi inflasjonsmålet nylig er senket, sier sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest, til avisen.

Han viser til at Norges Bank i desember, da inflasjonsmålet fortsatt var 2,5 prosent, mente at inflasjonsforventningene var godt forankret nær målet.

- Nå er altså målet 2,0 prosent, og av uttalelsene til Norges Bank får jeg inntrykk av at de mener at forventningene er nær det nye målet, sier han, ifølge Finansavisen.

Han viser til at Norges Bank i desember, da inflasjonsmålet fortsatt var 2,5 prosent, mente at inflasjonsforventningene var godt forankret nær målet.

Selv om Norges Banks inflasjonsprognose kan avvike fra SAM-beregningene, slik de gjorde i mars, er Gudmundsson overbevist om at lavere SAM-tall nå vil gi lavere inflasjonsprognose i junirapporten. Likevel tror han at septemberhevingen går som planlagt.

- Men de påfølgende endringene kan bli utsatt. Hvis Norges Bank hadde kommet med en ny rentebane nå, så ville den vært flat.

Andre økonominyheter:
Grethe W. Meier: - Det blir uansett boligfest
Boligprisstatistikken for april