STATSBUDSJETTET FOR 2019: – Det vi har å legge fram nå, er et godt budsjett, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun møtte pressen tidlig mandag morgen. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Spår flere i jobb og full fart i økonomien: Vil bruke 231,2 milliarder oljekroner

Regjeringen vil bruke 2,7 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for neste år og tror på en vekst på 2, 7 prosent.

Regjerningen legger opp til å bruke 2,7 prosent av oljefondet i statsbudsjettet for 2019.

Det er litt under grensen regjeringen har satt på 3,0 prosent. Dette kom fram i en pressemelding sendt fra Finansdepartementet klokka 8 i dag.

Hele forslaget til statsbudsjett legges fram klokka 10 i dag, men de siste årene har regjeringen lagt fram de mest markedssensitive nøkkeltallene i en egen melding klokka 8 for å sikre at alle skal ha lik tilgang til disse.

Regjeringen legger opp til å smøre budsjettet medl 231,2 milliarder oljekroner i 2019 kommer det fram.

- Godkjent

- Jeg er glad for at de ikke bruker mer oljepenger. Dette er som forventet, men jeg skulle gjerne sett at de hold enda mer igjen. Norsk økonomi hadde hatt godt av å få litt brems fra den offentlige økonomien for å spare til trangere tider. Det står til godkjent, men det er ikke nok til å oppnå karakter meget bra, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Dagbladet.

Også for inneværende år er anslaget for oljepengebruken oppjustert, fra 225.5 milliarder i revidert til 226,7 milliarder kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett. En økning på 4,5 milliarder.

Budsjettimpulsen er satt til 0.

Det innebærer at pengebruken i seg selv verken bidrar til høyere eller lavere aktivitet i økonomien.

– Dette er helt i tråd med forventningene, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Dagbladet.

Tilbakeslaget over

Regjeringen ser lyst på den økonomiske framtiden kommer det fram i budsjettets første melding:

«Tilbakeslaget som fulgte i kjølvannet av oljeprisfallet i 2014 er over, og økonomien er inne i en oppgangskonjunktur. Veksten er nå høyere enn sin langsiktige trend, og er ventet å gå videre opp neste år.» står det i meldigen fra regjeringen.

I Nasjonalbudsjettet 2019 anslås fastlandsøkonomien å vokse med 2,3 prosent i år og 2,7 prosent neste år.

– Det er friskt! Det er mer enn vi hadde forventet. Vi tror på en vekst på 2,3 prosent, sier Haugland om veksten.

Hun mener regjeringen med dette anslaget, egentlig burde strammet mer til og brukt mindre oljepenger.

Arbeidsmarkedet i bedring

Finansdepartementet skriver videre at det er gode tegn også for arbeidsmarkedet.

«Arbeidsmarkedet er i klar bedring, og arbeidsledigheten er kommet godt ned over hele landet. Sysselsettingen øker markert. Nå øker andelen av befolkningen i arbeidsdyktig alder som jobber. Økningen kommer etter at sysselsettingsandelen har falt i flere år. I.»

Nasjonalbudsjettet for 2019 anslås arbeidsledigheten å avta fra 3,8 prosent i år til 3,7 prosent neste år

- Når det er gode tider gir vi ikke like mye gass, fordi nå er økonomien mer selvgående. Da er det viktig å passe på at konkurransekraften i bedriftene opprettholdes. Vi må trygge jobbene vi har og legge til rette for å skape flere, og da er gode rammebetingelser viktig, og at ikke staten gir for mye gass, sa Siv Jensen til Politisk kvarter i morges.