Spår flere smittede

Den nye omikron BA.5 øker i Europa. I Norge har smittetrenden flatet ut, etter å ha falt i flere uker.

SPRES FORTSATT: Coronaviruset muterer stadig til nye, mer smittsomme varianter. Foto: NTB Shutterstock
SPRES FORTSATT: Coronaviruset muterer stadig til nye, mer smittsomme varianter. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

- Kombinasjonen av mer smittsomme virusvarianter og tap av vaksineeffekt, vil utvilsomt gi flere smittetilfeller i Europa utover høsten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Nye og mer smittsomme varianter av coronaviruset kan være på vei til å overta i Norge. Omikron-varianten BA.5 har allerede overtatt i Portugal, slik Dagbladet skrev om i helga.

- Vil ta over

- Det ser ut som BA. 5-varianten er på frammarsj i flere europeiske land nå, men det kan ta mange uker før den utgjør flertallet av tilfeller i Europa, sier Nakstad.

Han tror at innen tre måneder vil denne varianten være den dominerende i Europa.

- Vi vil sannsynligvis få flere BA. 5-tilfeller i Norge de neste ukene og færre som smittes av BA. 2-varianten som har dominert så langt i 2022. Det kan fort dukke opp en BA. 6- eller BA. 7-variant også, før vi kommer til jul, sier Nakstad.

Flatet ut

Covid-19 epidemien minker ikke lenger, men har flatet ut på et lavt nivå, ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) i sin siste ukerapport publisert onsdag 8. mai.

Ukerapporten publiseres nå annenhver uke, og siste rapport er for uke 21 og 22.

- Trenden for covid-19-epidemien er at den sannsynligvis har flatet ut siden starten av mai, skriver FHI.

Også antall innleggelser har flatet ut – de faller ikke lenger. I uke 21 ble det innlagt 75 nye pasienter med covid-19 som hovedårsak. Sist uke var tallet 80.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

«Det er fortsatt en risiko for nye bølger av covid-19 med omikron-liknende varianter som man nå ser i enkelte andre land», skriver FHI.

Det er også risiko for at det kan oppstå helt nye varianter som dagens vaksiner virker dårligere mot.

Preben Aavitsland, overlege ved FHI, sier til Dagbladet at de tror det ville komme en høstbølge av covid-19. Helt sikre er de imidlertid ikke.

NYE ANBEFALINGER: Til høsten vil flere sannsynligvis anbefales en fjerde vaksine-dose, fortelelr overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
NYE ANBEFALINGER: Til høsten vil flere sannsynligvis anbefales en fjerde vaksine-dose, fortelelr overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Nye vaksinedoser

5. juni er 73 prosent av hele befolkningen vaksinert med to doser coronavaksine. 54 prosent har fått tredje dose.

- De fleste har hatt to-tre vaksinedoser og én infeksjon. De har da god beskyttelse mot alvorlig sykdom, men ikke nødvendigvis mot å bli smittet. Det kan bli aktuelt med en fjerde vaksinedose til de eldre, sier Aavitsland.

FHI kommer sannsynligvis til å anbefale en fjerde dose til dem over 65 år en fjerde dose til høsten. De over 18 med økt risiko blir sannsynligvis også anbefalt en fjerde dose.

- Vi har nok vaksiner og kan raskt få mer. Vi vil sannsynligvis benytte de vaksinene vi har god erfaring med, altså Comirnaty (Pfizer) og Spikevax (Moderna), sier Aavitsland i FHI.

Vil gi beskyttelse

I vinter hadde vi en bølge av omikron BA. 2 i Norge. Fagdirektør for smittevern ved FHI Frode Forland har tidligere uttalt til Dagbladet at det vil gi oss en viss beskyttelse mot nye varianter av omikron.

- Vi ser en liten økning av BA.5 også i Norge. Det er sannsynligvis de som ikke har hatt BA.2 som får det nå, har Forland tidligere uttalt til Dagbladet.

Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet spår en høstbølge:

- Jeg vil ikke bli overrasket om vi får en smittebølge utover høsten 2022, men det er konsekvensene av denne som vil være avgjørende for hvilket testregime og hvilke råd vi vil gi befolkningen, sier han.

SPÅR HØSTBØLGE: Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet blir ikke overrasket om vi får en høstbølge av covid-19. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SPÅR HØSTBØLGE: Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet blir ikke overrasket om vi får en høstbølge av covid-19. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Mer smittsom

Kommer det en ny smittebølge til høsten, har vi nok av hurtigtester og registreringssystemer på plass til å kunne følge utviklingen, mener Nakstad.

- Foreløpig ser det ut som både vaksiner og gjennomgått sykdom beskytter mot BA.5-varianten, men vi vet at immuniteten taper seg over tid og at flere kan bli syke av den grunn hvis spredningen blir stor, sier Nakstad.

BA.2 er varianten som fortsatt er dominerende i de fleste land i verden, forteller Nakstad.

- Data fra Sør-Afrika de siste fire månedene tyder på at BA. 4- og BA. 5-variantene er betydelig mer smittsomme enn BA.2-varianten. I Sør-Afrika overtok de nye variantene i løpet av februar og mars måned og brakte landet inn i en femte smittebølge, sier Nakstad.

BA.5 er varianten som ser ut til å øke mest Europa nå.

- Det mest avgjørende for oss er om dette fører til flere alvorlige sykdomstilfeller i den norske befolkningen og hvordan det eventuelt påvirker helsetjenesten, sier Nakstad.

Han understreker at det følger både de i Helsedirektoratet og FHI nøye med på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer