Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår full kollaps og ny finanskrise. Men denne gangen blir det enda verre

- Det kommer til å bli stygt. Veldig stygt.

SPÅR NY KOLLAPS: Albert Edwards, som har en fortid i både Bank of America og Bank of England, jobber nå som strateg for den franske storbanken Société Générale. Han er overbevist om at vi er på full fart i retning en ny global finanskrise som vil bli enda verre enn den vi så i 2008. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix
SPÅR NY KOLLAPS: Albert Edwards, som har en fortid i både Bank of America og Bank of England, jobber nå som strateg for den franske storbanken Société Générale. Han er overbevist om at vi er på full fart i retning en ny global finanskrise som vil bli enda verre enn den vi så i 2008. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På finansmarkedet har 2016 fortsatt i samme spor som 2015 avsluttet, og hver eneste dag preges nyhetene av børser som stuper mot nye bunnoteringer, oljepriser som synker med rekordfart og blodrøde tall.

Det ble ikke mindre dramatisk onsdag da hovedindeksen på Oslo Børs falt med hele 4,71 prosent og endte på 518,05 poeng. 

- Ikke selg alt, sier sjefstrateg Jan von Gerich i en oppdatering til kundene onsdag, ifølge Dagens Næringsliv.   

Dagens fall er en ny bunnotering for året, og kom etter en sterk oppgang på nærmere tre prosent tirsdag. Det har ikke vært lignende fall på Oslo børs siden 24. august i fjor. Den gang falt Hovedindeksen med 5,19 prosent, skriver E24.

- Den siste tidens markedsturbulens har ført til økt bekymring for at noe større er i gjære, mener von Gerich.

Det er ennå mange som tror vi fortsatt er langt unna å nå bunnen. En av dem er Albert Edwards.

Verre enn 2008 Edwards, som har en fortid i både Bank of America og Bank of England, jobber nå som strateg for den franske storbanken Société Générale. Han er overbevist om at vi er på full fart i retning en ny global finanskrise som vil bli enda verre enn den vi så i 2008.

I forrige uke holdt han et foredrag der han forklarte hvorfor vi kan vente oss en tilsvarende nedgangsperiode. En periode som vil merkes over hele verden.

Først og fremst begrunner han det med ustabilheter i finanssystemet, og at disse vil føre til en global kollaps. Det skriver Business Insider.

Sammen med Russell Napier og Andrew Lapthorne plukket han den globale økonomien og internasjonale pengesystemet fra hverandre, bit for bit.

Kina Han sier at den globale vektsten ikke lenger er nok til å betjene den globale gjelda, noe som igjen fører til at kreditorene blir sittende igjen med tap.

Dette betyr at finansinstitusjonene og bankene som har lånt ut mest penger, men samtidig har minst reserver, risikerer å bli slått konkurs.

Verst vil det bli for de markedsøkonomiene som er i utvikling. Disse har i stor grad vært avhengige av den voldsomme etterspørselen i Kina for å kunne omsette det de produserer.

Men i Kina blir vektsten i etterspørselen etter råvarer stadig mindre. Dette fører til en devaluering av økonomiens valuta, som igjen gjør det vanskelig å betjene gjeld som gjerne er i dollar.

Også amerikanske selskaper sitter til ørene i gjeld etter at de tok opp lån da sentralbankene verden rundt sakte men sikkert sendte renta mot nye bunnivåer.

S&P500 Edwards sier videre at han tror Standards & Poors 500, en indeks over 500 av de største amerikanske virksomhetene, vil synke dramatisk i tiden som kommer.

I 2008 nådde den et foreløpig bunnpunkt på 666, men Edwards tror vi kan komme helt ned i 550 før trenden snur denne gangen.

Til sammenlikning ligger den i dag på 1881. Det fryktede bunnpunktet vil med andre være fattigslige 28 prosent av dagens nivå.

- Det kommer til å bli stygt. Veldig stygt, sier Edwards.

Selverklært pessimist Edwards er ikke kjent for å være veldig optimistisk i sine spådommer for verdensøkonomien. Likevel treffer han, og resten av analytikerne i Société Générale, skremmende ofte.

De har blitt rangert som de beste globale strategene hvert eneste år siden 2007.

- Min rolle i det hele er å ta et skritt tilbake fra den overdrevne optimismen som bygger seg opp i markedet og si: «Dette er feil. Dette kommer til å gå fryktelig galt», sa 53-åringen til Bloomberg i fjor høst.

Uro i Asia Uro over situasjonen i kinesisk økonomi og en synkende oljepris førte til kraftig fall på børsene i Asia onsdag. Det skriver NTB.

Børsen i Tokyo endte med en nedgang på 3,7 prosent og har dermed falt mer en 20 prosent fra fjorårets toppnivå. I Kina krympet indeksene Shanghai og Shenzhen med henholdsvis 1,5 prosent og 1 prosent etter å ha steget rundt 3 prosent dagen før. Onsdagens fall skjer på tross av sentralbankens løfte om å sprøyte inn over 600 milliarder yuan i bankvesenet innen starten av februar.

Aksjene i Hang Seng-indeksen stupte 3,7 prosent til laveste registrering på fire år.Hongkong-børsen har falt mer enn 10 prosent siden årsskiftet. Den kraftige nedgangen har satt et økt press mot Hongkong-dollaren som for øyeblikket er på sitt svakeste siden 2007 målt mot USA-dollaren.

Kursnedgangen har ført til en ond sirkel der meglerne tolker den fallende dollaren som signal på at kapitalen er på vei ut av markedet. Dette fører til ytterligere nedsalg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media