Spår gjenvalg i Kroatia

Kroatene rekker knapt å skifte fra nyttårsstasen til vanlige klær, før de skal gå til urnene og velge president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alle målinger viser at sentrumsorienterte Mesic leder klart over sin eneste virkelige utfordrer, den konservative visestatsministeren Jadranka Kosor. Spørsmålet er om ledelsen er så stor at Mesic vil bli gjenvalg allerede i første valgomgang.

Hvis ingen får mer enn 50 prosent av stemmene søndag, går de to kandidatene med størst oppslutning videre til en andre og avgjørende valgomgang to uker senere. Målingene har den siste tiden gitt Mesic en oppslutning på mellom 45 og 56 prosent.

Kosor får mellom 17 og 24 prosent, mens de øvrige 11 kandidatene ligger langt bak. Men målinger i romjulen viste at opp til en tredel av de 2,8 millioner stemmeberettigede ikke hadde bestemt seg for hvilken stemmeseddel de skulle legge i urnen.

Stipe Mesic stiller ikke opp for noe enkelt parti, men har støtte fra en sentrum-venstreorientert valgallianse. Kosor støttes på sin side av den regjerende høyrenasjonale Kroatias Demokratiske Union HDZ.

I valgkampen har Mesic vært mer opptatt av å angripe statsminister og HDZ-sjef Ivo Sanader enn å argumentere mot Jadranka Kosor. Siden Sanader og hans ministere har viklet seg inn i en rekke finansskandaler og andre affærer, har Mesic hatt lett spill, sier diplomater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.