Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spår gjenvalg i Kroatia

Kroatene rekker knapt å skifte fra nyttårsstasen til vanlige klær, før de skal gå til urnene og velge president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle målinger viser at sentrumsorienterte Mesic leder klart over sin eneste virkelige utfordrer, den konservative visestatsministeren Jadranka Kosor. Spørsmålet er om ledelsen er så stor at Mesic vil bli gjenvalg allerede i første valgomgang.

Hvis ingen får mer enn 50 prosent av stemmene søndag, går de to kandidatene med størst oppslutning videre til en andre og avgjørende valgomgang to uker senere. Målingene har den siste tiden gitt Mesic en oppslutning på mellom 45 og 56 prosent.

Kosor får mellom 17 og 24 prosent, mens de øvrige 11 kandidatene ligger langt bak. Men målinger i romjulen viste at opp til en tredel av de 2,8 millioner stemmeberettigede ikke hadde bestemt seg for hvilken stemmeseddel de skulle legge i urnen.

Stipe Mesic stiller ikke opp for noe enkelt parti, men har støtte fra en sentrum-venstreorientert valgallianse. Kosor støttes på sin side av den regjerende høyrenasjonale Kroatias Demokratiske Union HDZ.

I valgkampen har Mesic vært mer opptatt av å angripe statsminister og HDZ-sjef Ivo Sanader enn å argumentere mot Jadranka Kosor. Siden Sanader og hans ministere har viklet seg inn i en rekke finansskandaler og andre affærer, har Mesic hatt lett spill, sier diplomater.

Stipe Mesic tok i 1999 over etter den autoritære Franjo Tudjman, som ledet Kroatias utbrudd fra forbundsrepublikken Jugoslavia i 1991. I løpet av de siste fire årene har den nå 70 år gamle Mesic vært statsoverhode for et land som økonomisk sett går stadig bedre.

Da han overtok, hadde landet såkalt negativ vekst i økonomien, det gikk med andre ord nedover i stedet for oppover. Det kroatiske statsbudsjettet for 2005, som ble godkjent av nasjonalforsamlingen i november, spår en vekst på 4,4 prosent neste år.

I mars skal Kroatia innlede forhandlinger med EU, med sikte på medlemskap fra 2007 av. Den store mørke skyen på himmelen er arbeidsledigheten, som i oktober i år fortsatt sto på 18.1 prosent av arbeidsstyrken, mot rundt 25 prosent i år 2000.

(NTB)

GJENVELGES? Sentrumsorienterte Stipe Mesic leder over den konservative visestatsministeren Jadranka Kosor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media