Offensiv: Lakseaksjene har hatt en god start på 2018, selv om hele laksesektoren får børsjuling mandag. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Offensiv: Lakseaksjene har hatt en god start på 2018, selv om hele laksesektoren får børsjuling mandag. Foto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Spår gullår for lakseaksjene

Analytikere tror oppturen i laksesektoren fortsetter.

(Finansavisen.no): - Vi venter at lakseprisen i neste uke blir rundt 69 kroner pr. kilo. Det er 3,70 kroner høyere enn samme uke i fjor og 3 kroner høyere enn i uken som gikk, forteller Carl-Emil Kjølås Johannesen i Pareto Securities.

Ved begynnelsen av forrige uke mente analytikeren at lakseprisene kanskje skulle roe seg litt gjennom uken, og ventet en laksepris på vei ned mot 65 kroner pr. kilo. Men ingen skal beskylde Pareto-analytikeren for å komme med altfor mye pessimisme, han mener at det vil løsne andre veien igjen denne uken og gå mot 70 kroner, skriver Finansavisen.

Alexander Aukner i DNB Markets delte i sin siste markedsrapport,

Laksepris over 70 kroner

- Vi hører laksepriser mellom 68 og 70 kroner for uken som gikk og uken som kommer, sier han.

Konsumet av laks når samtidig nye rekordnivåer, og er godt delaktig i de sterke lakseprisene. Ifølge sjømatanalysefirmaet Kontali Analyse er det estimert at biomassen i Norge økte med 6 prosent i mars mot samme måned i fjor, skriver avisen.

Ifølge Pareto Securities sjømatrapport i forrige uke øker sjømatkonsumet i de store markedene for sjømat. Basert på tall fra Kontali viser rapporten at volumet til USA og Asia har økt med 15 prosent så langt i år. Men den store overraskelsen er Russland, hvor konsumet øker med 60 prosent.

Bakgrunnen skal være den økte eksporten både fra Norge og Chile, på henholdsvis 15 og 33 prosent.

Laksestank

Chilenske Salmones Camanchaca ble børsnotert i vår, og har siden steget med 22 prosent. Grieg Seafood er opp 24 prosent siden nyttår, og hele oppgangen kom den siste måneden. På tre måneder er aksjen opp 31 prosent etter at den startet året med å falle. Færøyske Bakkafrost er opp solide 49 prosent på tre måneder. Også den aksjen falt ved årets start, og aksjen er opp 34 prosent siden nyttår, ifølge Finansavisen.

Mandag faller derimot laksesektoren på Oslo Børs. Blant annet faller Marine Harvest 4,5 prosent til 171,90 kroner på dagens høyeste volum, mens Salmar dundrer ned 9,0 prosent til 367 kroner på dagens nest høyeste volum.

Det skjer etter at Finansdepartementet sent fredag opplyste om at regjeringen vil utrede og eventuelt foreslå en grunnrenteskatt på havbruk.

Andre økonominyheter:
Dette er de mest verdifulle norske fartøyene
Idar Vollvik skal samarbeide med racersjåfør