Spår høyere boutgifter

Både Den norske Bankforening, Sparebankforeningen i Norge og Huseiernes Landsforening mener at regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett vil føre til høyere boutgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Regjeringens forslag om å øke kravet til egenkapital for boliglån, vil føre til høyere utlånsrenter i markedet. Dette må oppfattes som et klart signal fra myndighetene om at boligrenten må opp, sier administrerende direktør Arne Skauge i Den norske Bankforening.

Sparebankforeningen er meget skuffet over at regjeringen har vedtatt å skjerpe kapitaldekningsreglene for boliglån.

Vedtaket er ulogisk og dårlig begrunnet fordi det tar sikte på å påvirke de utlån som vokser svakest og er best sikret, samtidig som effekten er tvilsom når det gjelder å dempe utlånsveksten, mener Sparebankforeningen.

Foreningen mener også at vedtaket kan ha konkurransevridende virkninger mellom norske og utenlandske finansinstitusjoner, fordi utenlandske banker ikke blir berørt.

Økte strømregninger

Huseiernes Landsforening er svært kritisk til mange av regjeringens forslag.

Forslaget om å øke el-avgiften fra 5,75 til 8,65 øre vil øke strømregningene med rundt 700 kroner i gjennomsnitt. En ekstra avgift på fyringsolje vil ramme tilsvarende. Det er de svakstilte med dårlig boligstandard og barnefamilier som vil rammes hardest av økte energiavgifter, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseierne Landsforbund.

Han kritiserer også forslaget om økt avgift på 5 prosent på investeringer i bygg og anlegg. Batta mener at en slik avgift vil ramme byfornyelsen i Oslo særlig hardt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer