Spår høyere strømpriser

SSB spår litt høyere strømpriser i Norge neste år, men så åpner verdens største atomreaktor 70 mil unna Oslo.

STRØMPRISER: Strømprisene ventes å stige litt neste år, men etter det er det ikke sikkert det skjer noe. Foto: Oddmund Lunde
STRØMPRISER: Strømprisene ventes å stige litt neste år, men etter det er det ikke sikkert det skjer noe. Foto: Oddmund LundeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Onsdag kom det nye tall for fyllingen i norske vannmagasiner. Den viste en kraftig økning fra foregående uke, men det var likevel mindre vann i magasinene i Norge enn i samme uke i fjor.

Kraftmarkedet i 2012 var preget av høy magasinfylling og lave priser. Tørrere og kaldere værtyper denne vinteren enn i fjor har medført en økning i elektrisitetsforbruket og redusert tilsiget til vannmagasinene. En svakere ressurssituasjon har ført til at systemprisen i Nord Pool-området har kommet opp på et høyere nivå, skriver SSB i sin Økonomiske analyser 3/2013.

SSB tror denne trenden vil fortsette, og selv om våtere værtyper den siste tiden har brakt framtidsprisene ned, er denne prisen i 3. kvartal fremdeles om lag dobbelt så høy som fjorårets systempris for samme periode.

Nettleia og elektrisitetsavgiftene demper effektene av svingningene i kraftprisene i konsumentenes samlete kjøperpriser. Vi forventer at husholdningenes elektrisitetspriser inklusive nettleie øker med noe under 15 prosent som årsgjennomsnitt fra 2012 til 2013, står det også å lese i rapporten.

Kjernekraft løfter produksjonen På lengre sikt knytter det seg imidlertid usikkerhet til hvordan de nordiske kraftprisene vil påvirkes av økt produksjonskapasitet i kraftmarkedet. Gjennom den felles norsksvenske støtteordningen med elsertifikater for fornybar energi antas det at 26,4 TWh ny kraftproduksjon vil bli etablert i Norge og Sverige i perioden 2012-2020.

Sammen med det nye kjernekraftverket Olkiluoto 3 i Finland, som blir verdens største når det starter opp i 2016, vil dette medføre en økning i kraftproduksjonen på om lag 40 TWh i et normalår.

- Utvidet produksjonskapasitet i Nord Pool området bidrar i retning av lave priser. I motsatt retning trekker investeringskostnadene for pågående og planlagt opprustning og utbygging av overføringsnettet som må dekkes av forbrukerne gjennom nettleie, samt en årlig økning i kraftprisen knyttet til elsertifikatordningen, skriver SSB.

SSB anslår at elektrisitetsprisene inkludert nettleie vil gå ytterligere noe opp i 2014, men ser ikke for oss vesentlige prisendringer for årene deretter.

Les også: SSB tror lånerenten stiger kraftig frem til 2016

ATOMKRAFT: 70 mil fra Oslo, på øya Olkiluoto utenfor Turku/Åbo i Finland, kommer verdens største atomreaktor (OL 3) i produksjon i 2016. Foto: Espen Røst / Dagbladet
ATOMKRAFT: 70 mil fra Oslo, på øya Olkiluoto utenfor Turku/Åbo i Finland, kommer verdens største atomreaktor (OL 3) i produksjon i 2016. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer