Spår hyggelig 17. mai i Oslo

Helsebyråd Robert Steen i Oslo tror at årets 17. mai-feiring kan likne fjorårets 17. mai-feiring. Regjeringen varsler 17. mai-råd i løpet av siste halvdel av april.

UENIGE: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen inviterer helse- og omsorgsminister Bent Høie til debatt. Video: NTB. Vis mer
Publisert

På spørsmål om når han ser for set at skjenkeforbudet i Oslo kan oppheves, svarer helsebyråd Robert Steen til Dagbladet at han vanligvis får spørsmål om når man kan ta seg en utepils.

Steen tror imidlertid at det fortsatt kan ta noe tid før skjenkeforbudet oppheves, men spår en hyggelig 17. mai-feiring.

- Jeg tror nok at vi kan oppleve en 17. mai som kanskje kommer til å likne veldig mye på 17. mai i fjor. Også håper vi at smittetallene går ned, at innleggelsestallene på sykehusene går ned, og at vaksinasjonsgraden i Oslo går opp, det er slik vi finner en løsning på når vi kan åpne for skjenking i Oslo igjen, sier Steen til Dagbladet.

HELSEBYRÅD: Robert Steen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELSEBYRÅD: Robert Steen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

17. mai-feiring

På nåværende tidspunkt er det forbudt å ha mer enn to gjester i private hjem i Oslo, men byrådet skal gjøre en ny vurdering av om dette tiltaket kan lettes i løpet av neste uke.

På 17. mai i fjor kunne man derimot samle 20 personer i private sammenkomster, samt 50 personer på offentlige arrangementer. Myndighetene tillot også korps, kor, flaggheising og kransenedleggelse med opptil 50 personer til stede.

- Ja, det var strenge restriksjoner på 17. mai i fjor også. Jeg har vel sagt tidligere at jeg tror at vi lærte noe av 17. mai-feiringen i fjor, som vi både skal ta med oss og styrke, så jeg forventer at vi får 17. mai-tog som båtkortesjer på fjorden, og at vi får innslag som gjør at 17. mai kommer til å bli hyggelig i Oslo også i år, selv om kanskje ikke restauranter og skjenking nødvendigvis er oppe for fulle mugger, sier helsebyråd Steen.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til Dagbladet at regjeringen vil komme tilbake i siste halvdel av april med nærmere informasjon om råd og anbefalinger for feiring av nasjonaldagen.

OOPS: Her går det nesten galt, igjen. Her under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse onsdag 14. april. Video: Regjeringen.no Vis mer

Johansen enig med Steen

Dagbladet opplyste byrådsleder Raymond Johansen om at helsebyråden tror at oslofolk kanskje kan få en 17. mai-feiring som likner den som man hadde i 2020.

- Nå vet ikke jeg helt hva Robert gjorde i 2020, det var jo litt greier, da. Så kanskje han har rett i det. Jeg har sagt at 17. mai i år vil likne mer på den vi hadde i 2020 enn den vi hadde i 2019. Så kanskje 2021 blir noe for seg selv, kanskje enda strengere. Jeg kan vel si meg enig med Robert i det, da, at vi kanskje ikke skal legge lista høyere enn i 2020, sier Johansen lattermildt.

Nylig uttalte smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet at han tror at det vil være strenge regler også under årets 17. mai-feiring.

- Jeg tror nok at vi kommer til å oppleve en 17. mai med ganske strenge tiltak også i år, sa Bukholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer