FORURENSNING: Det vil bli dobbelt så mye avfall i havet innen 20 år. Her har en grå sel utenfor England avfall rundt seg. Foto: Nature Picture Library / NTB Scanpix
FORURENSNING: Det vil bli dobbelt så mye avfall i havet innen 20 år. Her har en grå sel utenfor England avfall rundt seg. Foto: Nature Picture Library / NTB ScanpixVis mer

Spår katastrofal forsøpling i havet:  - Virker som få bryr seg

Forskere forventer en dobling av havavfall i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjødyr som dør som følge av plastavfall er ikke lengre noen sjeldenhet.

Det er forventet at det vil bli kastet dobbelt så mye avfall i havet innen få år. En film som kommer ut senere i år viser grusommer bilder.

Et forskningssenter i Massachusetts i USA, kalt SEA Semester, har forsket på et område i Stillehavet, kalt «The Great Pacific Garbage Patch». Det er et område like stort som Russland. Det skriver National Geographics ifølge CNN.

Forskerne har funnet over 750 000 mikroplastbiter per kilometer i området bildet under viser.

KART: I dette området i Stillehavet er det 750 000 mikroplastbiter per kilometer. Området er like stort som Russland. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
KART: I dette området i Stillehavet er det 750 000 mikroplastbiter per kilometer. Området er like stort som Russland. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer

Dobbelt så mye plastavfall

Ifølge eksperter er det ventet at det vil være mer plastavfall enn fisker i havet innen 2050. Blant annet på grunn av at plastproduksjonen i verden vil dobles innen 20 år, ifølge Ellen Macarthur Foundation, ifølge CNN.

- MER PLASTAVFALL ENN FISK: Er skrekkscenarioet til forskerne. Foto: NTB Scanpix
- MER PLASTAVFALL ENN FISK: Er skrekkscenarioet til forskerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvert år kommer om lag 8 millioner tonn plastavfall i havet og det er forventet at det vil doble seg i takt med plastproduksjonen på land.

I motsetning til naturlig avfall, som for eksempel matavfall, så tar det 10 til 450 år, avhengig av størrelse, før plast brytes ned av organismer til jord.

Lager film

Miljøorganisasjonen Plastic Ocean holder i disse dager på å lage en film om de store mengdene plastavfall i havet, med særlig fokus på Great Pacific Garbage Patch.

Regissør av filmen «A plastic ocean», Jo Ruxton sier til CNN at da hun besøkte havområdet under i forbindelse med filmopptakene fikk hun et overraskende syn.

- Da vi dykket så det ut som det var et fly som hadde styrtet. Vi fikk helt sjokk da vi (filmteamet) så havområdet første gang, sier Ruxton til CNN.

Regissøren forteller videre at de fant flere døde fugler og de åpnet magene deres.

Til nettstedet The Conversation sier hun at hun håper filmen vil være en oppvekker til folk.

- Det er viktig at verden ser problemet og særlig et underdekket problem, sier Jo Ruxton til The Conversation.

SØPPEL: Avfall i strandsonen er vanlig i de fleste land med kyststripe i verden. Her er et bilde fra Costa del Este i Panama. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SØPPEL: Avfall i strandsonen er vanlig i de fleste land med kyststripe i verden. Her er et bilde fra Costa del Este i Panama. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Få bryr seg

Området «The Great Pacific Garbage Patch» ble ifølge CNN først oppdaget av den tidligere amerikanske kapteinen Charles Moore.

Han er blant annet grunnlegger av forskningssenteret Algalita. Algalita forsker på marinbiologi og forsker særlig på «søppel-havet» i Stillehavet.

- Verden gjør ikke nok for å stoppe det. Det virker som det er få som bryr seg problemet og at det tydelig er en konflikt som tar på seg skylden for hvem sitt søppel det er. Områdene i havet med søppel er heller ikke en del av en økonomisk sone og velferden til havet er det «ingen» som er bekymret over, sier Moore til CNN.

Siden blant annet flere fisker får i seg søppel, fører det også til at mennesker får i seg søppelavfall.

Tall fra FN viser at det er mennesker fra Asia får i seg mest mat som kan ha spor av plastikk. Organisasjonen har antar at 1 million sjøfugler dør fordi de får i seg plast og at rundt 100 000 sjødyr dør som følge av plast i havet.

I Norge finnes det rundt 650 000 tonn mikroplast langs kysten, ifølge miljøstatus.no. Det anslås at 70 prosent ligger på havbunnen. Store deler av avfallet kommer fra landbruket og fiskeriindustrien.