Spår katastrofe­orkaner: - Redd det kommer overraskende

Verdens ledende orkanforskere mener det er sannsynlig at vi vil se orkaner kraftigere enn noensinne – men frykter at vi ikke er godt nok forberedt.

KATASTROFEORKAN: Allerede i 2016 snakket Jeff Masters, en av USAs mest respekterte meteorologer, om muligheten for katastrofeorkaner. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KATASTROFEORKAN: Allerede i 2016 snakket Jeff Masters, en av USAs mest respekterte meteorologer, om muligheten for katastrofeorkaner. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foreløpig har orkanen «Florence» kostet minst 43 personer livet i USA, mens supertyfonen «Mangkhut» har ført til at minst 155 personer har omkommet på Filippinene.

I opptakten til «Florence» ble innbyggerne i Nord-Carolina bedt om å evakuere «før det var for seint», mens innbyggerne i Sør-Carolina fikk beskjed om at om de ikke fulgte myndighetenes råd, «ville de etterlates på egenhånd».

Over åra har vi sett verre eksempler. Orkanene blir stadig mer brutale og mer kostbare. «Maria» førte til omfattende skader som kostet minst 90 milliarder dollar – og det er bare den tredje mest kostbare syklonen i USAs historie.

Kategori 6

I skyggen av herjingene har internasjonalt anerkjente klimaforskere spekulert på om vi har verre orkaner i vente, og om de siste åras orkaner – som har ødelagt byer, tatt liv og kostet milliarder – blekner i forhold til det som kan komme.

Foreløpig deler vi orkaner inn i fem forskjellige kategorier, hvor kategori 5 regnes som det kraftigste.

Meteorologer og forskere så ikke for seg at det var behov for en kategori seks. De så ikke for seg at orkaner med vindkast stabilt over 90 meter per sekund kunne forekomme. Til sammenlikning hadde orkanen Katrina på sitt kraftigste vindkast på omtrent 75 meter per sekund på vei inn mot USAs fastland i 2005.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer