Spår kraftig renteøkning

Høyere lånerente kan bli en festbrems i boligmarkedet. Nå spår SSB nullvekst om et par år. Sjefstrateg tror boligprisene skal mye ned.

BOLIGPRISENE: SSB spår kraftig økning i boligrenten de neste årene. Det kan gi fall i boligmarkedet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
BOLIGPRISENE: SSB spår kraftig økning i boligrenten de neste årene. Det kan gi fall i boligmarkedet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den gjennomsnittlige utlånsrenta fra finansinstitusjoner på rammelån med sikkerhet i bolig er etter SSBs oppfatning en god indikator for boliglånsrenta generelt.

Ved utgangen av 1. kvartal 2013 var denne renta 3,8 prosent, mens gjennomsnittlig innskuddsrente var 2,3 prosent.

Både rammelånsrenta og innskuddsrenta var uendret fra kvartalet før og 0,2 prosentpoeng lavere enn samme kvartal året før. Differansen mellom disse to rentene har dermed ikke endret seg det siste året, skriver SSB i sin ferske Økonomiske analyser.

SSB viser til at pengemarkedsrenta i stor grad følger styringsrenta og kommer opp i 3,6 prosent i slutten av 2016.

- Vår renteprognose følger i stor grad renteprognosen til Norges Bank fram til 2015, mens vi har lagt inn noe sterkere renteoppgang gjennom 2016, skriver SSB.

Det kan også bremse veksten i boligprisene
og SSB spår nå at det vil være nullvekst i boligprisene om tre år.

Byrået tror boligprisveksten vil falle fra i overkant av 5 prosent i 2013 til om lag 3 prosent i 2016, slik at realprisveksten på boliger da er i underkant av 1 prosent.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities går imidlertid enda lenger. Han tror boligprisene skal mye ned.

SPÅR PRISFALL: Sjefsstrateg i meglerhuset  Swedbank First Securities, Peter Hermanrud, tror boligprisene skal mye ned. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SPÅR PRISFALL: Sjefsstrateg i meglerhuset Swedbank First Securities, Peter Hermanrud, tror boligprisene skal mye ned. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Prismodellen til SSB har en stor, stor, stor, stor feil. Den tar ikke hensyn til hva prisene er nå, sier Hermanrud til HegnarOnline.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen ser litt annerledes på det. Han mener boligprisene i Norge er alt for lave. Men han frykter at Kinas boligboble kan ramme Norge.

Høyere påslag Byrået skriver også at renteforskjellen mellom rammelånsrenta med sikkerhet i bolig og pengemarkedsrenta ved utgangen av 1. kvartal i år var 1,9 prosentpoeng. Dette påslaget var i gjennomsnitt over ett prosentpoeng lavere i perioden fra slike lån ble bredt lansert i 2006 og til utgangen av 2011.

Det høye påslaget skyldes blant annet finansinstitusjonenes behov for å øke egenkapitalen på grunn av strengere egenkapitalkrav. Det synes som om konkurransesituasjonen i det norske finansmarkedet er slik at det er mulig å øke egenkapitalen gjennom økte renter, heter det. Påslaget mellom rammelånsrenta og pengemarkedsrenta har økt noe siden utgangen av 1. kvartal som følge av at flere banker har økt utlånsrentene samtidig som pengemarkedsrenten har falt.

I prognosene som SSB har lagt til grunn vil dette påslaget ligge nær 2 prosentpoeng i år og neste år og komme ned på 1,8 prosentpoeng i 2015 og 2016.

Rammelånsrenta antas dermed å komme opp i 5,3 prosent i slutten av 2016, spår SSB.

Les også: Spår høyere strømpriser

SPÅR PRISOPPGANG: Sjeføkonom Jan L. Andreassen, Eika Gruppen, mener boligprisene er for lave og at de skal videre opp.
Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
SPÅR PRISOPPGANG: Sjeføkonom Jan L. Andreassen, Eika Gruppen, mener boligprisene er for lave og at de skal videre opp. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet Vis mer