Spår kraftig renteoppgang

De to økonomiekspertene spår kraftig rentehopp i USA i 2015 til 2017. I Norge kan den første renteoppgangen komme mot slutten av året.

RENTE: Økonomiekspertene i den franske storbanken Societe Generale tror på sterkere vekst og kraftig renteoppgang i USA. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE  - Tags: BUSINESS)
RENTE: Økonomiekspertene i den franske storbanken Societe Generale tror på sterkere vekst og kraftig renteoppgang i USA. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: BUSINESS)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Som HegnarOnline skrev tirsdag utelukker ikke sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea at Norges Bank kan heve renten mot slutten av året. Den siste muligheten i år blir i så fall på rentemøtet i Norges Bank den 5. desember.

Norges Bank har rentemøte torsdag 19. september og ordlyden i beslutningen vil da trolig fortelle hvor stor vekt Norges Bank legger på de siste ionflasjonstallene.

Heves for eksempel rentebanen vil det øke sannsynligheten for at Bruce kan få rett. I så fall blir det enda mer spennende på rentemøtet 5. oktober, som er det siste rentemøtet før årets siste rentemøte 5. desember.

Renterasling Den nåværende rentebanen antyder fremdeles en lav rente lenge, slik den også gjør i USA. Men i USA antydes det nå at renten kan bli satt opp brått og mye etter 2014.

Sjeføkonom i Societe Generale Aneta Markowska og rentestrateg Mary-Beth Fisher skisserte onsdag hvordan de ser for seg utviklingen fremover.

Nedtrappingen begynner De tror at nedtrappingen av obligasjonskjøpene for 85 milliarder dollar i måneden vil går fra september til mars. De tror også at et raskere fall i arbeidsledigheten vil sende 10-års renten opp fra dagens 2,89 prosent til 3,25 prosent innen året er omme.

Og i midten av 2014 vil 10-års renten ha steget videre til 3,5 prosent, skriver Marketwatch.

De to tror imidlertid styringsrenten vil ligge uendret frem til 2015, i påvente av at arbeidsledigheten skal falle under 6,5 prosent. På det tidspunktet spår de at markedsrenten vil ligge rundt 2 prosent og at sentralbanken har mye å ta igjen.

6,5 prosent i 2017? De to spår, ifølge Marketwatch, at sentralbankens styringsrente vil heves til 1,25 prosent mot slutten av 2015.

SER RENTEOPPGANG: Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea Markets,  vil ikke utelukke at Norges Bank setter opp styringsrenten før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SER RENTEOPPGANG: Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea Markets, vil ikke utelukke at Norges Bank setter opp styringsrenten før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Innen utgangen av 2016 tror Markowska og Fisher at den amerikanske sentralbanken har satt opp styringsrenten til 3,75 prosent. Og innen utgangen av 2017 spår de en styringsrente i USA på 6,5 prosent.

Flere nyheter - Kjøp disse aksjene
Meglerhus spår aksje opp 50 prosent
- Vi vet det blir bra. Det er bankers

SNART FERDIG: Ben Bernanke får avløsning som sentralbanksjef i USA ved nyttår og må se på den eventuelle renteoppgangen fra sidelinjen. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
SNART FERDIG: Ben Bernanke får avløsning som sentralbanksjef i USA ved nyttår og må se på den eventuelle renteoppgangen fra sidelinjen. (AP Photo/J. Scott Applewhite) Vis mer