Spår krig i amerikansk politikk

Skarpe reaksjoner fra Pelosi og Clinton mot Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Demokratene i den amerikanske kongressen avviste umiddelbart Bush` nye Irak-strategi, som han annonserte i en tale til det amerikanske folket i natt norsk tid:

- Dette er tredje gang vi går den samme veien. To ganger tidligere har vi sett at dette ikke fungerer, sa leder i Kongressen, demokraten Nancy Pelosi, ifølge AP. Hun mener forslaget skader USAs nasjonale sikkerhet.

Senator Hillary Clinton var skarp i sin kritikk:

- Presidenten har rett og slett ikke fått med seg at den klare beskjeden fra det amerikanske folket om at vi er i desperat behov for en ny kurs. Presidenten har ikke gitt oss en ny kurs, isteden tar han oss videre i feil retning, bare enda fortere, sa Clinton ifølge New York Times.

Flere republikanere uttrykker skepsis til Bush` Irak-plan:

- Dette er en farlig strategi som vil drive USA enda lenger ned i sump der det er umulig å vinne, og til en høy pris, sier vietnamveteranen og senator Chuck Hagel, som er en mulig republikansk presidentkandidat.

- Risikerer konfrontasjon

- Ved å trappe opp det militære nærværet i Irak, inviterer Bush ikke bare til en episk konfrontasjon med demokratene på Capitol Hill. Han ignorerer også valgresultatet i november, avviser de sentrale poengene i Baker-rapporten og rådene fra noen av sine egne generaler, i tillegg til statsminister Nuri Kamal al-Maliki i Irak, skriver New York Times kommentator Sheryl Gay Stolberg i dag.

Spår krig i amerikansk politikk

Hun fremhever at ingen amerikansk president tidligere har vært i stand til å holde en krig gående uten støtte fra det amerikanske folket. Bare 20 prosent av amerikanerne støtter nå krigen.

- Det er ikke tvil at Bush med vårt politiske system kan sende disse styrkene uten at Kongressen kan stoppe ham. Men han kommer til å måtte kjempe så mange slag de neste månedene - når det gjelder finansiering av krigen, om en hver beslutning han tar - at han i realiteten trekker nasjonen inn i nok et mareritt av en konflikt om en krig ingen ser noen ende på, sier Leon E. Panetta, demokrat og medlem av Iraq Study Group.

Blandede reaksjoner

Blant USAs allierte henter presidenten fremdeles støtte. Både lederne i Australia, Sør-Korea og Japan lover fortsatt politisk støtte til presidenten, som ringte både Sør-Koreas og Japans statsledere før han offentliggjorde sin nye plan.

- Hvis USA trekker seg ut fra Irak, får det enorme konsekvenser for stabiliteten i Midtøsten, og det vil også føre til en økning av terrorismen i vår del av verden, sa Australias statsminister John Howard ifølge AP. Australia har 1 300 soldater i Irak, og har den tredje største utenlandske styrken i landet, etter USA og Storbritannia.

Ikke uventet kommer det sterke reaksjoner fra krigsmotstanderne i den muslimske delen av verden:

- Okkupasjon av et annet land vil ikke lykkes enten det er Irak eller Afghanistan, sa Shahid Shamsi, en talsmann for en allianse av seks islamske grupper i Pakistan. Gruppen krever at USA umiddelbart trekker seg ut av Irak.

Britene trekker seg

USAs viktigste allierte i Irak, ser ut til å være på vei til å trekke seg ut av landet. Ubekreftede opplysninger fra Daily Telegraph går ut på at britene vil nær halvere sitt militære nærvær i landet fra mai i år.

Altså den motsatte strategien av det Bush nå har annonsert.