Spår krig i Finnmark

TROMSØ (Dagbladet): - Dersom samene får eksklusive rettigheter vil det føre til krig og væpnet konflikt i Finnmark, sier Fremskrittspartiet Hans A. Karlsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kampen om land og vann preger valgkampen helt nord i landet. Og Frp's toppkandidat går i dag svært hardt ut mot samene i et intervju med NRK Finnmark. Uttalelsene har skapt sterke reaksjoner i samiske miljøer.

Overfor Dagbladet bekrefter Karlsen at han tror økt samisk innflytelse vil føre til væpnet konflikt i fylket.

- Dersom samene får medhold i sine krav vil det bli meget utrivelig i Finnmark. Om de får rell styringsrett over områder kan det føre til voldshandlinger. Stortinget må ta hensyn til dette når samerettsutvalgets innstilling skal behandles. Ellers vil Norge måtte betale en høy pris, sier Karlsen.

I forrige uke demonsterte flere sametingspolitiker utenfor garnisonen i Porsanger. De protesterte mot Forvarets bombeøvelser i et område de hevder er reinens beiteland. Den sivile ulydigheten ble stanset av Forsvaret.

- Da de tro truet de med å komme sterkere tilbake, med internasjonal hjelp. Jeg tolker dette som en trussel om voldsbruk. Disse agressive kreftene i det samiske miljøet må stagges, sier Karlsen.

Sametingspresident Sven Roald Nystø er sjokkert over Karlsen og Frp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer