Spår lærerstreik fra 22. mai

Kan vare helt til sommerferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten om lærernes arbeidstid kan ende med skolestreik fra mandag 22. mai.

Dagbladet har snakket med en lang rekke aktører i striden rundt lærernes arbeidstidsbestemmelser. De fleste avviser muligheten for at lærerne og Kommunenes Sentralforbund blir så enige at de får istand en forhandlingsløsning før fristen utløper den 1. mai.

Meklingsmannen overtar da stafettpinnen. Vanligvis varer meklingsperioden tre ukers tid. Kommer heller ikke meklingsmannen med en løsning begge parter kan leve med, blir det streik.

Tipset er at de første skolene da vil stenge dørene mandag 22. mai. En skolestreik kan i verste fall vare helt fram til sommerferien.

-  Krigserklæring

Lærerne sier til Dagbladet at Kommunenes Sentralforbund (KS) har undervurdert lærernes raseri. De karakteriserer forhandlingsutspillet om ny arbeidstidsavtale som et skambud fra KS.

Utdanningsforbundets leder, Helga Hjetland, sier det slik:

-  KS vil fjerne alt som regulerer lærernes arbeidstid. KS vil disponere lærerne fritt innenfor en ytre arbeidstidsramme som de ikke har definert. Eneste avgrensning er at lærerne ikke skal arbeide mer enn 9 timer per dag og 45 timer per uke. KS-direktør Olav Ulleren innrømmer at KS har som mål å få mest mulig undervisning innenfor et årsverk. Det betyr at skolen og lærernes arbeidsvilkår blir en kasteball i kommuneøkonomien. Dette er en krigserklæring og ikke et grunnlag for videre forhandlinger, sier hun, og fortsetter:

-  Slik behandler man ikke en yrkesgruppe på 100 000 arbeidstakere. KS skal få merke vår samlede styrke når vi nå med all vår kraft går inn i kampen for fellesskapsskolen og lærernes faglige rettigheter.

-  Uspiselig

Lederen av hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede (Unio), Anders Folkestad, sier han knapt har sett maken til aggressiv oppførsel fra en arbeidsgiverorganisasjon.

-  KS har visst at arbeidstids-bestemmelsene ville bli en nøtt i vårens forhandlinger med lærerne. I de siste månedene har likevel KS gått høyt på banen med utspill som de må ha visst var uspiselig for lærerne. Jeg trodde lenge at dette bare forpostfektninger, men så viser det seg at KS faktisk vil rykke lærernes avtaleverk opp med rota. KS må vite at lærerne ikke kan akseptere dette, sier Folkestad til Dagbladet.

Planene klare

Både KS og Utdanningsforbundet har planene klare for den videre forhandlingsprosess utover våren.

Særforhandlingene om lærernes arbeidstid startet allerede 14. mars, men både lærerne og KS mener saken blir spilt inn som en del av hovedforhandlingene, som starter førstkommende mandag.

KS satser på at striden om arbeidstiden blir satt opp mot lønn og andre viktige spørsmål under hovedforhandlingene, og at lærerne til slutt gir etter.

Lærerne avviser dette.

En rekke sentrale kilder sier til Dagbladet at det med stor sannsynlighet er opp til meklingsmannen å unngå streik. Lærerne gir ikke etter i sin viktigste kampsak.

VARSLER KAMP: Utdanningsforbundets leder, Helga Hjetland.
REAGERER: Anders Folkestad, leder av Unio.